... dzisiaj odwiedziłem po raz kolejny piaskownię w Bukownie, żeby dokładniej przyjrzeć sie populacji M.bore...stanowisko może nie jest, aż tak liczne jak na P.Błedowskiej ,gdzie pułapki larw widać właściwie wszędzie ,ale nie jest źle

.
Odłowiłem drugi egzemplarz w bardzo podobny sposób jak poprzednio-polatywał nad wpół uschniętą akacją,idąc tym tropem zacząłem przeglądać tu i ówdzie rosnące na stanowisku siewki akacji i czeremchy...no i znalazłem martwy okaz uwięziony w sieci pajaka na suchym badylku
foto 1,2,3,po dokładniejszych oględzinach znalazłem kilkanaście krzaczków otoczonych wgłebieniami przypominajacymi krople deszczu odbite w piasku(poezja

)
foto4.Prawdopodobnie samice po kopulacji na krzewach składają jaja w grupach bezpośrednio na piachu pod krzewami.Podobne obserwacje mam z P.Błedowskiej ,gdzie imago do tej pory nie udało mi sie znaleźć .Tyle, że na pustyni największe skupiska młodych larw widywałem w okolicach "gniazd" z wierzbami .Jednak dorosłe larwy dosyć aktywnie się przemieszczają ,co zarejestrowała moja córka ,a na co wcześniej nie zwrócilem uwagi
foto P.B.-ślady,więc można je spotkać dosłownie wszędzie
foto P.B.,PB.I...
W bonusie dodaję larwę z terenu Elektrowni Siersza która znajduje sie pare km-ów od piaskowni...wydaje mi się że to inny gatunek,wziąłem dwie larwy do hodowli ,zobaczymy co z nich wylezie...
Tyle .
Rafał