Czy to może być Gonocerus acuteangulatus?

HETEROPTERA. HOMOPTERA. Pluskwiaki różnoskrzydłe, równoskrzydłe, piewiki (Auchenorrhyncha).
ODPOWIEDZ
FoFa

Czy to może być Gonocerus acuteangulatus?

Post autor: FoFa »

Witam
Zrobiłam ostatnio w lesie mieszanym zdjęcie jakiegoś osobnika, który jeśli dobrze dedukuję, może należeć do pluskwiaków, ale naprawdę nie mam zielonego pojęcia czy to nie pomyłka.
Przeglądałam ten post: viewtopic.php?f=80&t=15220 i na pierwszym zdjęciu oznaczonym jako Gonocerus acuteangulatus jest osobnik przypominający mi do złudzenia to coś co tu zamieszczę tyle że w jakichś innych kolorach i na czymś co być może jest wylinką (nie wiem czy dobrze to określam) Sfotografowałam to na liściu brzozy, a na innym liściu w niedalekiej odległości siedział osobnik wyglądający jak ten na zdjęciu z cytowanego postu.
Problem w tym, ze zrobiłam zdjęcie myśląc iż ten robaczek pożera jakąś muchę, ale po przyjrzeniu się w domu na większym monitorze nie wygląda mi to na zjedzona muchę wiec chciałabym wiedzieć czy to może jakiś osobnik po wylince i jego wylinka i czy to faktycznie może być ten sam gatunek.
Jeśli ktoś może mi odpowiedzieć to z góry dziękuję.
Załączniki
_8149089pk.jpg
Przejrzano 1536 razy
Original image recording time:
2010:08:14 17:53:15
Image taken on:
14 sierpnia 2010, 15:53 - sob
Focus length:
35 mm
Shutter speed:
1/400 Sec
F-number:
f/3.5
ISO speed rating:
100
Camera-model:
E-3
_8149095pk.jpg
Przejrzano 1536 razy
2010:08:14 17:54:23
Image taken on:
14 sierpnia 2010, 15:54 - sob
Focus length:
35 mm
Shutter speed:
1/400 Sec
F-number:
f/5
ISO speed rating:
100
Camera-model:
E-3
_8149091pk.jpg
Przejrzano 1536 razy
2010:08:14 17:53:34
Image taken on:
14 sierpnia 2010, 15:53 - sob
Focus length:
35 mm
Shutter speed:
1/400 Sec
F-number:
f/3.5
ISO speed rating:
100
Camera-model:
E-3
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Re: Czy to może być Gonocerus acuteangulatus?

Post autor: Aneta »

Rzeczywiście to larwa pluskwiaka świeżo po wylince, rodzina też by się zgadzała, rodzaj chyba takoż. Jednak gatunku z tego stadium nie ośmielę się oznaczać.
FoFa

Wielkie dzięki Aneto, jesteś tu chyba najaktywniejsza i wyjątkowo dobrze obeznana niemal we wszystkim :)
Mam do Ciebie jeszcze jedną prośbę. Jeśli tu zajrzysz, albo może zajrzy ktoś inny a zna i może mi podać link do strony podobnej do lepidoptera.eu ale z pluskwiakami i chrząszczami to będę wdzięczna. Szukam czegoś podobnego żeby z każdym robalem nie otwierać nowego wątku ale jakoś moje poszukiwania nie dają satysfakcjonujących rezultatów.
FoFa

o rany
załamałam sie jak zobaczyłam te wszystkie pluskwiaki :(
to chyba wykracza jednak poza moją cierpliwość. Musze oddzielnie każdego otworzyć i obejrzeć a połowa z nich wygląda bardzo podobnie wiec chyba nie jestem w stanie oznaczyć jednak, ale serdecznie dziękuję za linki, może jak będę tak oglądać do śmierci to w końcu chociaż z 10 sztuk zapamiętam jak wygląda :oops:
ODPOWIEDZ

Wróć do „HEMIPTERA”