Lygaeus equestris a L. simulans

HETEROPTERA. HOMOPTERA. Pluskwiaki różnoskrzydłe, równoskrzydłe, piewiki (Auchenorrhyncha).
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

Lygaeus equestris a L. simulans

Post autor: Marek Przewoźny »

Czy ktoś mógłby mi podać różnicę pomiędzy tymi dwoma gatunkami. Może ktoś posiada nastepujący artykuł i mogłby mi podesłać:
Über Lygaeus simulans spec. nov. und L. equestris (Linnaeus, 1758), zwei nahe verwandte paläarktische Lygaeinae (Heteroptera, Lygaeidae). Mitteilungen aus dem Museum für Naturkunde in Berlin. Zoologisches Museum und Institut für Spezielle Zoologie (Berlin). 61(2): 273-278.
Awatar użytkownika
Chiffchaff
Been thanked: 1 time

Re: Lygaeus equestris a L. simulans

Post autor: Chiffchaff »

Hej,
jest polskojęzyczny artykuł, w którym omawiane są różnice pomiędzy tymi dwoma gatunkami:
LIS J. A. 1987. Nowe i rzadkie w faunie Polski pluskwiaki różnoskrzydłe (Heteroptera, Pentatomorpha). Przeg. zool., 31: 71-74.
LIS J.A. 1988. Nowe stanowiska Lygaeus simulans Dekert, 1985 (Heteroptera, Lygaeidae) w Polsce. Przeg. zool., 32: 207-209.
Mogę skserować i wysłać jak nie masz dostępu do archiwalnych numerów Przeg. zool.

W skrócie należy zwrócić uwagę na nasadę czułków (rozdęte pub proste), kształt i szerokość czerwonego paska biegnącego przez środek głowy oraz owłosienie tarczki.
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

Chiffchaff pisze:Hej,
LIS J. A. 1987. Nowe i rzadkie w faunie Polski pluskwiaki różnoskrzydłe (Heteroptera, Pentatomorpha). Przeg. zool., 31: 71-74.
Cytowanie powinno być następujące:
LIS J. A. 1987. Nowe i rzadkie w faunie Polski pluskwiaki różnoskrzydłe (Heteroptera, Pentatomorpha). Przeg. zool., 31: 327-330.
przez tą drobną pomyłkę w stronach trochę się naszukałem tego artykułu.

Wielkie dzięki. Mam oba gatunki, jak je przyłożyłem obok siebie różnice są ewidentne. Co ciekawe oba łapane na jednym stanowisku w okolicach Chęcin. Czy na kolejnych nowych stanowiskach L. simulans był wykazywany po tych z 1988 roku? Gdybyś potrzebował dokładniejsze namiary na stanowisko do jakiiś publikacji lub wykazań teych gat mogę podesłać.
Awatar użytkownika
Chiffchaff

Hej,
strony się zgadzają, tyle że to numeracja stron w 3 zeszycie o czym nie napisałem, w całym tomie to te strony o których piszesz.
Chęciny to znane od lat stanowisko tego gatunku.
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

Ok dzięki czyli oba gatunki to nic specjalnego. Pozdro
Awatar użytkownika
Chiffchaff

Marek Przewoźny pisze:Ok dzięki czyli oba gatunki to nic specjalnego
Marku, nic takiego nie napisałem, L. simulans to bardzo rzadko spotykany w Polsce gatunek, tyle że w okolicach Chęcin już stwierdzony. Bądź czujny i jak go złapiesz gdzieś indziej, szczególnie poza środkowo-południowym pasem Polski, albo w Sudetach albo na wschód od Wisły dawaj na forum znać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „HEMIPTERA”