jest dość duża, jakieś 1 cm, głowa przypomina żołnierza w masce gazowej
Cudak do oznaczenia (Rainieria cf. calceata)
- PawełB
- Specjalność: Rhopalocera
- profil zainteresowan: Foto
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 6 times
Cudak do oznaczenia (Rainieria cf. calceata)
spotkałem dziwaczną muchówkę, nic na jej temat nie mogę znaleźć w dostępnych mi książkach ani kluczach (pławilszczikow, Chinery etc...)
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:07:18 21:54:05Image taken on:18 lipca 2009, 19:54 - sobFocus length:100 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/14ISO speed rating:200Camera-model:DYNAX 7D
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:07:18 21:52:25Image taken on:18 lipca 2009, 19:52 - sobFocus length:100 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/14ISO speed rating:200Camera-model:DYNAX 7D
Ostatnio zmieniony 24 sierpnia 2009, 18:46 - pn przez PawełB, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Andrzej J. Woźnica
- Łukasz Mielczarek
- Specjalność: Diptera
- mwkozlowski
-
Andrzej J. Woźnica
ciężko bo nie mam zbioru porównawczego. Zdjęcie też trochę utrudnia. Jeśli są na goleniach krótkie szczecinki (chyba są ) to rodzaj Micropeza (http://www.elisanet.fi/jere.kahanpaa/di ... dae/#mcorr). Gatunek prawdopodobnie M. lateralis ale głowy bym nie dał
bo w tamtym kluczu go nie ma a izdjęcie z boku przydałoby się !
-
Andrzej J. Woźnica
Generalnie jeśli chodzi o rozmieszczenie owadów w Polsce to najlepiej zbadane są chrząszcze, motyle, żądłówki z błonkoskrzydłych. Muchówki poznane są b. słabo a większość danych to dane jeszcze sprzed II wojny światowej. Może dlatego, że się źle kojarzą
(np. muchy w nosie) czy z racji saprofagiczności larw (czyli życia w g....) 
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 9 times
- Kontakt:
Rainieria calceata (Fallen 1820)-Micropezidae
...zrobiłem tej musze kilka fotek jakiś miesiąc temu i zapomniałem o niej ,dzisiaj przypadkiem
udało mi się ją oznaczyć ...
No i co ,Fauna Europea nie podaje jej z Polski
http://www.faunaeur.org/full_results.php?id=62765 .Na zwalonym buku na szczątkach jakiegoś grzyba było kilkanaście osobników,zainteresowały mnie bo próbowały naśladować Ichneumonidae i wymachując, przednimi łapami imitowały czułki niektórych gatunków tej rodziny(... tylko po co...
).
Tyle ,w sieci wyszukałem, że są tylko dwa gatunki z rodzaju ,ten drugi jest rzadszy (R.latifrons),pytanie czy to ten gatunek i czy faktycznie z Polski, go dotąd nie wykazano?
Pozdrawiam
Rafał
No i co ,Fauna Europea nie podaje jej z Polski
Tyle ,w sieci wyszukałem, że są tylko dwa gatunki z rodzaju ,ten drugi jest rzadszy (R.latifrons),pytanie czy to ten gatunek i czy faktycznie z Polski, go dotąd nie wykazano?
Pozdrawiam
Rafał
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:06:07 11:16:22Image taken on:07 czerwca 2012, 09:16 - czwFocus length:29.3 mmShutter speed:1/20 SecF-number:f/5ISO speed rating:80Camera-model:DSC-H7
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:06:07 10:59:46Image taken on:07 czerwca 2012, 08:59 - czwFocus length:15 mmShutter speed:1/13 SecF-number:f/8ISO speed rating:80Camera-model:DSC-H7
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:06:07 10:56:38Image taken on:07 czerwca 2012, 08:56 - czwFocus length:45 mmShutter speed:1/13 SecF-number:f/6.3ISO speed rating:80Camera-model:DSC-H7
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:06:07 11:12:46Image taken on:07 czerwca 2012, 09:12 - czwFocus length:40 mmShutter speed:1/20 SecF-number:f/8ISO speed rating:80Camera-model:DSC-H7
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:06:07 10:56:44Image taken on:07 czerwca 2012, 08:56 - czwFocus length:47.6 mmShutter speed:1/13 SecF-number:f/6.3ISO speed rating:80Camera-model:DSC-H7
-
brakkonta
Re: Rainieria calceata (Fallen 1820)-Micropezidae
Rafale (i Inni ku przestrodze)Rafał Celadyn pisze:No i co, Fauna Europea nie podaje jej z Polski..............czy faktycznie z Polski go dotąd nie wykazano?
Mazep
- Jarosław Bury
- Kontakt:
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
Bez względu na wynik ,skrzynka i tak się mroziJ.M. pisze: Broń Bóg nie umniejszam Twej muszynie, boć i ona może być rarytasem, jednak FE to nie wyrocznia.
Pozdrawiam
Rafał
...dzięki Jarek
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Has thanked: 41 times
- Been thanked: 16 times
- Kontakt:
Re:
W tym momencie informacja (jako wystarczająco pełna) została właśnie opublikowana, tylko to oznaczenie nie jest całkiem pewne.PawełB pisze:Nie myślałem że ta Raineria to taka rzadkość, w takim razie podaję miejsce, może się przyda komuś
UTM DC 76, Pieńki Słubickie k. Mszczonowa, 18.07.2009
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
eee tam,trzeba dokupić jeszcze jedną, jakbyś miał zamiar wpaść żeby jakiegoś szorta razem skrobnąćPawełB pisze:no nie wiem jak z tym opijaniem
Rafał
- Jacek Kalisiak
- Has thanked: 17 times
Re: Cudak do oznaczenia (Rainieria cf. calceata)
Tak z ciekawości, było pięć lat temu o upublicznianiu danych. Jest tam też twoja wypowiedź Jacku. viewtopic.php?f=24&t=2480
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
Na diptera info podaja cechy różnicujące obydwa gatunki
http://www.diptera.info/forum/viewthrea ... d_id=22666 , jak dla mnie wszystko na fotce widać ...
Pozdrawiam
Rafał
...może by ,tak połączyć te topiki ?
Pozdrawiam
Rafał
...może by ,tak połączyć te topiki ?
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Has thanked: 41 times
- Been thanked: 16 times
- Kontakt:
Pisałem:Jacek Kalisiak pisze:Tak z ciekawości, było pięć lat temu o upublicznianiu danych. Jest tam też twoja wypowiedź Jacku. viewtopic.php?f=24&t=2480
Teraz napisałem o tym, że informacja została podana przez autora postu i tak czy inaczej ona już ujrzała światło dzienne, można ją więc cytować.Ogolnie trzeba sobie powiedziec że FORUM nie będzie słuzylo jako baza danych, rekordów, nie da sie tych danych zbierac, sortować czy wyszukiwać. Informacjami na FORUM można się ze sobą doskonale dzielić wraz z komentarzami, nastepuje dyskusja i tego nic nie zastąpi. Natomiast do zbierania danych służa inne narzędzia, i jeśli takie powstaną ON-Line to na pewno bedą dobrym uzupełnieniem istniejącego "stanu rzeczy" w sieci.
W tym momencie Forum stało się medium na którym informacja została opublikowana a Forum spełnia wymagania IFLA dla publikacji internetowej, a moja poprzednia wypowiedź którą przywołujesz odnosi się do Forum jako narzędzia do zbierania danych i jako takie narzędzie nie będzie spełniało swojej roli tak dobrze jak specjalnie do tego przystosowane narzędzia.
Jesli jednak nie odczytałem w pełni Twoich intencji to proszę Cię o uzupełnianie z Twojej strony tego co chciałbyś przekazać, poza samymi linkami, bo tak naprawdę nie wiem co masz do powiedzenia w tym temacie a temat jest ciekawy wymagający z mojej strony opisania problematyki (co juz zapowiadałem) i zrozumienia sytuacji, ktora jest nowa (Standardy IFLA w tym zakresie zostały opracowane pod koniec 2011 a wiele zagadnien wymaga jeszcze dopracowania jako że problematyka współczesnego internetu jest ogromnie złożona.
- Jacek Kalisiak
Jacku, wtedy uważałem, że podanie informacji na forum jest jej upublicznieniem i nadal tak uważam. Wątpię, żeby jakieś regulacje, np. IFLA (której nie znam, bo nie byłem tym zainteresowany) coś tu zmieniały. Znasz jakieś regulacje, na podstawie których można orzekać, czy dane faunistyczne są, czy nie są akceptowalne?
Na marginesie, w tamtym wątku jednak przyznawałeś, że część maili z forum bezpowrotnie zniknęła. Tak się już stać nie może?
Na marginesie, w tamtym wątku jednak przyznawałeś, że część maili z forum bezpowrotnie zniknęła. Tak się już stać nie może?
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
Pozdrawiam
Rafał
- Jacek Kalisiak
Faaaaajna mucha
O skrzynce wiem tylko że się mrozi i bez zdjęcia nic wiecej nie powiem. Oczywiście preferowany jest kontakt bezpośredni z okazem
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
To są dane historyczne !Jacek Kalisiak pisze:O skrzynce wiem tylko że się mrozi i
Pozdrowki
Rafał
- PawełB
- Specjalność: Rhopalocera
- profil zainteresowan: Foto
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 6 times
Jak widać mam mocne stanowisko Rainerii. W tym roku po raz kolejny zawitała do mojego działkowego domku. To już 3 spotkanie 
- J. Tatur-Dytkowski
Re:
Mogę powyższe potwierdzić swieżym okazem z tego roku właśnie z Zatwarnicy.Łukasz Mielczarek pisze:Występuje do 700metrów n.p.m., Suche Rzeki, Zarwarnica, gatunek europejski, larwy saproksylofagiczne.
-