Biegaczowate Reda 11 XI

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
palipa
UTM: CF 34

Biegaczowate Reda 11 XI

Post autor: palipa »

Jak wspomniałem w temacie odnośnie sprężyka z rodzaju Melanotus 11 XI z Robertem rozgrzebaliśmy kilka pniaków i kłód o różnym stopniu próchnienia.
z biegaczowatych znaleźliśmy ok. 10 ex. Carabus granulatus, 1 ex. C. violaceus 1ex C. intricatus
trochę Pterostichus-ów m.in Pt. niger, Nebria brevicollis, Limodromus assimilis

0bok nich znalezione zostały też takie cztery okazy

CAR0057 CF25 11 XI 2010 Reda dł. 6,8 mm
CAR0058 CF25 11 XI 2010 Reda dł. 7,5 mm
CAR0059 CF25 11 XI 2010 Reda dł. 7,0 mm

Z rodzajem raczej problemów nie było i w terenie wstępnie wytypowaliśmy Agonum sp.

z gatunkiem miałem już pewien zgryz jako, że nie dysponuję kluczem opierałem się na zdjęciach z netu

początkowo myślałem że to któryś z dwu gatunków fuliginosum/gracile

ale po wykonaniu zdjęć jako powiększeń skłaniam się raczej do A. micans

Poproszę o pomoc

i ostatni okaz
CAR0060 CF25 11 XI 2010 Reda dł. 7,0 mm mój typ to Anchomenus dorsalis

tu poproszę o weryfikację

Pozdrawiam

Paweł
Załączniki
CAR0057.jpg
Przejrzano 3346 razy
Original image recording time:
2010:11:12 15:53:33
Image taken on:
12 listopada 2010, 14:53 - pt
Focus length:
60 mm
Shutter speed:
1/200 Sec
F-number:
f/16
ISO speed rating:
100
Camera-model:
Canon EOS 1000D
CAR0058.jpg
Przejrzano 3346 razy
2010:11:12 15:54:12
Image taken on:
12 listopada 2010, 14:54 - pt
Focus length:
60 mm
Shutter speed:
1/200 Sec
F-number:
f/16
ISO speed rating:
100
Camera-model:
Canon EOS 1000D
CAR0059.jpg
Przejrzano 3346 razy
2010:11:12 15:54:38
Image taken on:
12 listopada 2010, 14:54 - pt
Focus length:
60 mm
Shutter speed:
1/200 Sec
F-number:
f/16
ISO speed rating:
100
Camera-model:
Canon EOS 1000D
CAR0060.jpg
Przejrzano 3346 razy
2010:11:12 15:52:48
Image taken on:
12 listopada 2010, 14:52 - pt
Focus length:
60 mm
Shutter speed:
1/200 Sec
F-number:
f/16
ISO speed rating:
100
Camera-model:
Canon EOS 1000D
Awatar użytkownika
Robert Zoralski
Specjalność: Syrphidae
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Biegaczowate Reda 11 XI

Post autor: Robert Zoralski »

Hej, jeśli chodzi o te Agonum to myślę, że dobrze celujesz.
Według klucza FHL to dwie cechy:
- owłosienie czułków od 3 członu
- przedni brzeg pokryw falistym łukiem przechodzący w boczny brzeg (ta cecha akurat tylko na 3-cim Twoim osobniku ze zdjęć nie jest 100% widoczna)
...kierują wprost (jest jeszcze po drodze A. thoreyi i A. antennarium, ale te chyba tak daleko na północ to nie występują) do tylko dwóch możliwych gatunków: A. micans oraz A. scitulum.

Popatrzę na swoje okazy na spokojnie to postaram się jednoznacznie oznaczyć.

Pozdrawiam
Robert

P.S. Przy okazji, może komuś się przyda - części ciała biegaczy po niemiecku: Kerbtier.de
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Post autor: M. Stachowiak »

Pierwsze trzy okazy to rzeczywiście przedstawiciele rodzaju Agonum, a dokładniej podrodzaju Europhilus. Ich odróżnienie z wyjątkiem jednego gatunku (A. (E.) thoreyi — łatwo go rozpoznać po wzdłużnej bruzdzie na stronie górnej tarsomerów onychialnych) nie jest łatwe, chociaż doskonały klucz do ich oznaczania opracował J. Schmidt (wyd. 2 tomu 2 FHL), do którego odsyłam.
W świetle aktualnego podziału A. antennarium należy do podrodzaju nominatywnego. W Polsce jest gatunkiem nadzwyczaj rzadko spotykanym — jedyne znane mi współczesne (z lat 80- tych!) jego stanowisko zlokalizowane jest w Krynicy Zdrój.
Ostatni okaz poprawnie oznaczony.
Bartek Pacuk
Has thanked: 3 times

Post autor: Bartek Pacuk »

Robert Zoralski pisze:...kierują wprost (jest jeszcze po drodze A. thoreyi i A. antennarium, ale te chyba tak daleko na północ to nie występują) do tylko dwóch możliwych gatunków: A. micans oraz A. scitulum.
A.antennarium odpada - to gatunek górski. A.thoreyi jak najbardziej występuje na północy kraju, był wykazany nawet z Gdańska :wink:
A.scitulum i A.fuliginosum to nie będą moim zdaniem, kształt przedplecza mi nie pasuje. Wg.mnie najbardziej prawdopodobne jest, że 1 i 3 to A.thoreyi, zaś 2 to A.micans, ale nie na 100%, bo na tych zdjęciach nie widać paru cech, które dobrze by było zobaczyć.
Ps. Paweł, dawanie A.dorsalis do weryfikacji mogłeś sobie darować :lol:

Ps2. Bzdurę napisałem, A.fuliginosum wykluczyłem przedwcześnie, 1 i 3 to raczej ten gatunek, a nie A.thoreyi. Sięgnięcie do źródła wskazanego przez Mietka będzie rzeczywiście najlepszym rozwiązaniem.
Awatar użytkownika
Robert Zoralski
Kontakt:

Cześć,

Chyba trochę zbyt ambitnie podszedłem do tych Agonum ;) Nawet z Amarami szło mi lepiej.
Będą musiały poczekać albo na zakup tego nowszego klucza albo na lepszy sprzęt. Próbowałem wczoraj kolejnego podejścia z mikroskopem i kluczem FHL (niestety mam tylko I wydanie z 1976 roku - to nowe wydanie jest niestety zbyt drogie dla mnie) i kolejny raz się poddałem. Mam jedną nieoznaczoną tackę właśnie z Eurphilusami z dwóch już lokalizacji (ok 40 szt.), w tym 9szt. z miejsca w którym byliśmy w czwartek z Pawłem. Nawet osobniki zebrane "jedną garścią" czyli teoretycznie osobniki tego samego gatunku wydają mi się nie być identyczne, gdy patrzeć na cechy podane w I wydaniu FHL. W szczególności cecha z kształtem przedniej krawędzi elytra przechodzącej w szew boczny (nie wiem jak to się fachowo nazywa po polsku - ramiona? ;) ), która jest tam kluczowa w rozróżnieniu chociażby A. micans od A. fuliginosum, nie jest dla mnie jasna. Ale takie dylematy to akurat norma ;) Zbiór tworzy się długo i często mozolnie. Tak to już jest z tymi maluchami... na razie zostaną nieoznaczone... ale przyjdzie i na nie czas... :D

P.S. Czy to nowe wydanie FHL to jest z 2004 roku? Nie mogę się doszukać Schmidta jako autora. Trzeci od góry link w tej lokalizacji?
Bartek Pacuk

Robert Zoralski pisze:Chyba trochę zbyt ambitnie podszedłem do tych Agonum ;) Nawet z Amarami szło mi lepiej.
P.S. Czy to nowe wydanie FHL to jest z 2004 roku? Nie mogę się doszukać Schmidta jako autora. Trzeci od góry link w tej lokalizacji?
Amary są łatwiejsze, bez wątpienia 8)
Być może też się trochę zapędziłem z typowaniem gatunków z tych zdjęć, kierując się właściwie tylko kształtem przedplecza i układem chetoporów dorsalnych, może trochę jeszcze pokrojem ciała. Ale poza tymi innych cech na tych zdjęciach nie widać i zdecydowanie należy sprawdzić samemu z kluczem w ręku. Moje typy wydają mi się najbardziej prawdopodobne, ale to tylko typy, nie oznaczenia - mogą być błędne (no, oznaczenia też mogą :wink: )
Tak, to jest to co pod linkiem, z tym że J. Schmidt jest autorem części o plemieniu Platynini, a nie całego klucza. Pewnie dlatego nie mogłeś znaleźć.
Awatar użytkownika
palipa

Bartek Pacuk pisze:Ps. Paweł, dawanie A.dorsalis do weryfikacji mogłeś sobie darować :lol:
Być może ale z Robertem było to nasze pierwsze spotkanie (na pewno moje pierwsze) z tym gatunkiem niby "pospoliciuch" a jednak nie dane mi wcześniej było.

Odnośnie Agonum przejrzałem moje biegaczowate i znalazłem jescze 2 ex. i w niedzielę złowiłem jeszcze kilka razem mam 9 będzie co robić.

ą żeby nie mnożyć tematów po przebraniu zbioru mam jeszcze 4 pojedyncze okazy do weryfikacji z tego roku i dam je w tym temacie

CAR0011 8 IV 2010 CF25 Reda dł. 7 mm jak dla mnie jedna z najpospolitszych przedstawicielek rodzaju Amara aenea
CAR0015 5 IV 2010 CF34 Gdynia Cisowa dł. 7,5 mm najbardziej chyba problematyczny dla mnie ale wychodzi, że to Synuchus vivalis
CAR0016 18 IV 2010 CF34 Gdynia Leszczynki dł. 8 mm powiedzmy, że tu raczej weryfikacja niepotrzebna, bo gatunek dość charakterystyczny czyli Loricera pilicornis
CAR0062 14 XI 2010 CF34 Gdynia Leszczynki dł. 8 mm Wpadł mi do zatruwaczek razem z Agonum w niedzielę i dopiero przy preparatyce zauważyłem, że to coś innego poszperałem i chyba znalazłem Stomis pumicatus

Pozdrawiam

Paweł
Załączniki
CAR0011.jpg
Przejrzano 3137 razy
2010:11:15 19:42:23
Image taken on:
15 listopada 2010, 18:42 - pn
Focus length:
60 mm
Shutter speed:
1/160 Sec
F-number:
f/20
ISO speed rating:
100
Camera-model:
Canon EOS 1000D
CAR0015.jpg
Przejrzano 3137 razy
2010:11:15 19:45:14
Image taken on:
15 listopada 2010, 18:45 - pn
Focus length:
60 mm
Shutter speed:
1/160 Sec
F-number:
f/20
ISO speed rating:
100
Camera-model:
Canon EOS 1000D
CAR0016.jpg
Przejrzano 3137 razy
2010:11:15 19:43:54
Image taken on:
15 listopada 2010, 18:43 - pn
Focus length:
60 mm
Shutter speed:
1/160 Sec
F-number:
f/20
ISO speed rating:
100
Camera-model:
Canon EOS 1000D
CAR0062.jpg
Przejrzano 3137 razy
2010:11:15 19:15:11
Image taken on:
15 listopada 2010, 18:15 - pn
Focus length:
60 mm
Shutter speed:
1/160 Sec
F-number:
f/20
ISO speed rating:
100
Camera-model:
Canon EOS 1000D
Awatar użytkownika
Robert Zoralski
Kontakt:

Paweł, oznaczyłem już wszystkie swoje Agonum sp. z tej lokalizacji po cechach Schmidta (FHL 2004). Łącznie 9ex. z dwóch wypadów, w tym wszystkie osobniki z tego wspólnego wyjazdu. No i wszystkie moje co do jednego to jest A. fuliginosum. Nie mam wątpliwości. Oczywiście będę to jeszcze raz weryfikował gdy zdobędę gdzieś osobniki pozostałych gatunków Agonum i będę mógł obejrzeć "na żywo" cechy tamtych podane w kluczu. To są bardzo subtelne cechy (włoski w odpowiednich miejscach tarsomerów oraz ewentualne żłobienia) i to trzeba zwyczajnie "przerobić" parę razy na wszystkich gatunkach. ;)
Jak się spotkamy to oznaczymy też twoje.

Zacząłem oznaczać całą tackę, tzn też osobniki otrzymane kiedyś od T. Sokołowskiego (z 13 III 2008 z Międzychodu) i jak na razie pierwsze 10ex też A. fuliginosum. Taka ciekawostka mi wychodzi, że one mają "na oko" lekko inny kolor pokryw. Tzn. te nasze mają zupełnie czarne pokrywy, a tamte od Tomka jakby lekko rozjaśnione aż wpadające w fiolet. Trzeba będzie ich nałapać u nas też w marcu, może to jakaś reguła ;) Kolor pokryw nie ma znaczenia raczej, bynajmniej w kluczu nic nie pisze. Kolejne 4ex. z materiału Tomka to był inny gatunek, ale musiałem przełożyć na inną tackę jako ciemne Badistery :mrgreen: Przeleżały tak 2 lata pomiędzy Agonum, ale to tylko dlatego, że nie miałem dotąd ani czasu ani ochoty się tej tacce uważniej przyjrzeć, bo to co na niej było, było dla mnie z założenia nieoznaczalne i czekało na swój czas...

Jeszcze zostanie mi tak z 30ex Harpalusów rozmaitych (tam będzie wesoło bez zbioru porównawczego), ponowana weryfikacja różnych Amara sp. i będę miał już wszystkie biegacze na cacy :roll:

Pozdrawiam
Robert
Bartek Pacuk

palipa pisze:
Bartek Pacuk pisze:Ps. Paweł, dawanie A.dorsalis do weryfikacji mogłeś sobie darować :lol:
Być może ale z Robertem było to nasze pierwsze spotkanie (na pewno moje pierwsze) z tym gatunkiem niby "pospoliciuch" a jednak nie dane mi wcześniej było.
CAR0011 8 IV 2010 CF25 Reda dł. 7 mm jak dla mnie jedna z najpospolitszych przedstawicielek rodzaju Amara aenea
CAR0015 5 IV 2010 CF34 Gdynia Cisowa dł. 7,5 mm najbardziej chyba problematyczny dla mnie ale wychodzi, że to Synuchus vivalis
CAR0016 18 IV 2010 CF34 Gdynia Leszczynki dł. 8 mm powiedzmy, że tu raczej weryfikacja niepotrzebna, bo gatunek dość charakterystyczny czyli Loricera pilicornis
CAR0062 14 XI 2010 CF34 Gdynia Leszczynki dł. 8 mm Wpadł mi do zatruwaczek razem z Agonum w niedzielę i dopiero przy preparatyce zauważyłem, że to coś innego poszperałem i chyba znalazłem Stomis pumicatus
Co do A.dorsalis to nie miałem na myśli, że pospoliciuch itp. Chodziło mi o fakt, iż jest on tak charakterystyczny, że nie sposób go pomylić z jakimkolwiek innym przedstawicielem krajowej karabidofauny. Zwłaszcza mając już pewne obycie z tą rodziną - a Ty je masz.
Co do kolejnych 4 gatunków - nr.2 to Calathus micropterus - zwróć uwagę na kształt przedplecza i obecność chetoporów dorsalnych. Pozostałe 3 gatunki dobrze oznaczyłeś.
Awatar użytkownika
palipa

Może masz rację kiedy zabrałem się za preparatykę A. dorsalis prawie od razu go zidentyfikowałem, ale zdjęcie na forum się przyda, a i być może mogłem coś przegapić jak np . cały rodzaj Calathus kiedy szukałem CAR0015
w każdym razie dzięki Bartku za weryfikację i sprostowanie oznaczeń. zostały mi już tylko Agonum ale te jeszcze chwilę poczekają oraz rodzaje Poecilus (te już prawie mam oznaczone i niedługo się pojawią do weryfikacji) i Harpalus

Paweł
Awatar użytkownika
palipa

Posiedziałem na tymi okazami Agonum i jeszcze kilkoma które łapałem wcześniej i później razem 9 ex
z tych przedstawionych na fotkach 57 i 59 to prawie na pewno A. fuliginosum (ale jak się następnym razem spotkamy Robercie to mam nadzieję że się im jeszcze przyjrzymy)
58 tu mi bardziej pasuje A gracile ale nie przesądzam
z pozostałych okazów to A. fuliginosum oprócz jednego który może być A. thoreyi ale nie wiem czy dobrze widzę tą bruzdę na członie stopy (tu też chciałbym abyśmy na niego zerknęli razem Robercie)

Paweł
Awatar użytkownika
Robert Zoralski
Kontakt:

Bez problemu. Daj znać gdy będziesz miał któryś następny weekend wolny. Pod tymi naszymi mikroskopkami to niewiele widać, ale popróbujemy... ;)

Pozdrawiam
Robert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Carabidae (Biegaczowate)”