Pterostichus vulgaris a P. niger

ODPOWIEDZ
Carabus1985

Pterostichus vulgaris a P. niger

Post autor: Carabus1985 »

Dzięki wielkie za wskazówki. Mam jeszcze 2 pytania: jak odróżnić Pterostichus vulgaris od P. niger i jakie cechy charakterystyczne posiada rodzaj Amara i Nebria? Ogólnie rodzaje Harpalus, Amara i Nebria są (jak dla mnie przynajmniej) do siebie podobne, stąd czasem trudno mi je sklasyfikować. Do tego nie wiem jak odróżnić Nebria brevicolis od Nebria rufescens - może w tym przypadku też ktoś może mi pomóc?
Bartek Pacuk
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Post autor: Bartek Pacuk »

Carabus1985 pisze:jak odróżnić Pterostichus vulgaris od P. niger
Nieśmiertelne pytanie, które co jakiś czas powraca na forum, mimo iż odpowiedź dawno już się pojawiła w najbardziej chyba wyczerpującej formie, w jakiej tylko może być:
viewtopic.php?t=4348&highlight=melanarius
viewtopic.php?t=4662&highlight=melanarius
Carabus1985 pisze:Ogólnie rodzaje Harpalus, Amara i Nebria są (jak dla mnie przynajmniej) do siebie podobne, stąd czasem trudno mi je sklasyfikować
Rodzaje Amara i Nebria łatwo odróżnisz, popatrz na zdjęcia w galerii prof.Borowca:
http://www.colpolon.biol.uni.wroc.pl/carabidae.htm
Amara: sylwetka na ogół dość masywna, nogi i czułki stosunkowo krótkie, przedplecze mniej więcej czworokątne (kwadratowe, prostokątne itp.)
Z tego schematu wyłamują się dość wyraźnie A.aulica, A.gebleri i A.convexiuscula - te gatunki można uznać od biedy za przypominające nieco rodzaj Nebria.
Nebria: sylwetka smuklejsza, nogi i czułki długie, przedplecze sercowate
Nie są to wprawdzie cechy kluczowe, ale myślę, że na początek łatwiej Ci będzie się wizualnie oswoić z tymi rodzajami na podstawie cech przeze mnie podanych.
Carabus1985 pisze:Do tego nie wiem jak odróżnić Nebria brevicolis od Nebria rufescens
Tak z głowy to Ci cech kluczowych nie podam, łatwiej by mi było podać cechy kluczowe różniące N.brevicollis i N.salina :razz: W każdym razie różnią się na pewno kształtem przedplecza, poza tym N.brevicollis jest ciemnobrunatna z wierzchu, a N.rufescens czarna. Ważny może też być kolor nóg, ale jest to cecha zmienna (przede wszystkim u N.rufescens), dlatego tylko "może być", a nie "jest".
Ponadto N.brevicollis to gatunek pospolity w całym kraju i spotykany w wielu środowiskach, zaś N.rufescens to gatunek borealno-górski, w Polsce spotykany tylko na południu kraju. Popatrz tu:
http://colpol.ksib.pl/search.php
Carabus1985

Post autor: Carabus1985 »

Dzięki za podpowiedzi. Teraz będzie mi łatwiej z tymi rodzajami, a często właśnie je spotykam.
Awatar użytkownika
Robert Zoralski
Specjalność: Syrphidae
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Pterostichus vulgaris a P. niger

Post autor: Robert Zoralski »

Stary wątek, ale może przyda się uzupełnienie odnośnie odróżniania N. rufescens (przed chwilą po raz pierwszy oglądałem ten gatunek - jeden okaz z Bieszczad) od N. brevicollis.

N. rufescens od pospolitej wszędzie na północy N. brevicollis można odróżnić po: nieowłosionych pazurkonośnych członach stóp (nie licząc dwóch szczecin na szczycie), innymi proporcjami przedplecza (krótsze a szersze), niepunktowanymi żłobieniami pokryw (u N. brevicollis to są jakby paciorki z "dołków" - widać gołym okiem), długim owłosieniem pokryw oraz ciemniejszą (czarną) barwą odnóży i czułków. Najbardziej (i to bez żadnego uzbrojenia oka) widoczna jest dla mnie cecha ze żłobieniami pokryw, które są zupełnie inaczej zbudowane u obu gatunków - nie widzę tej cechy w kluczach.

Pozdrawiam
Robert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Carabidae (Biegaczowate)”