Mechaniczny motyl

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Malko

Mechaniczny motyl

Post autor: Malko »

Witajcie ja już po sesji więc będę więcej pisał, niestety rozwaliłem prawą dłoń i dla osłody znalazłem taką ciekawostkę na internecie.

http://gizmodo.pl/gadgets/5705/mechanic ... locie.html

Mechaniczny motylek został zbudowany przez Hiroto Tanakę i Isao Shimoyamę w celu zbadania, jak latają ożywione odpowiedniki modelu. W locie ptaka kluczowe są pióra, tymczasem motyle, aby nie opaść, muszą nieustannie machać skrzydełkami. To samo dzieje się z mechanicznym motylem. Unosił się i opadał rytmicznie zgodnie z ruchem skrzydeł, tak, jak pierwowzór, czyli paź królowej. Ruchy motyla wywoływane są przez poruszenia skrzydłami i są związane ze zmianą siły aerodynamicznej wskutek odkształcania się skrzydeł.
Awatar użytkownika
tiktaalik

Re: Mechaniczny motyl

Post autor: tiktaalik »

Chętnie zobaczyłbym jakieś zdjecia motyli w locie, jeśli to nie zbytnia fatyga dla Was. Próbowałem kilka razy uchwycić moment startu, ale nie jestem zadowolony z rezultatu. Najlepsze co udało mi się osiągnąć, zamieszczam poniżej. Mimo kiepskiej jakości, widoczny jest specyficzny ruch skrzydeł, ktory mnie trochę zadziwil. Sądzilem, ze motylki machają obiema skrzydełkami w tę samą stronę.
Załączniki
lot.jpg
Przejrzano 3367 razy
Awatar użytkownika
PawełB
Specjalność: Rhopalocera
profil zainteresowan: Foto
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Post autor: PawełB »

skrzydła motyli są elastyczne i mocno uginają się w czasie lotu. Wydaje mi się, że w momencie startu motyl może dać różne tempo dla skrzydeł, zależnie od kierunku w jaki chce wystartować (widać to przy łapaniu siedzących motyli siatką - niby z jednej pozycji , a potrafią wybić się w różne strony :-)). A na marginesie - piękne zdjęcie.

Musze poszperać, bo mam świetną książkę "Insects in flight", gdzie oprócz rewelacyjnych zdjęć są też analizy ruchu.

ps, szukajcie , a znajdziecie, niestety dla znających angielski:
wspomniana książka”
http://www.flipkart.com/insects-flight- ... 071372594x

kapitalne zdjęcia nałożonych faz lotu owadów:
http://www.warrenphotographic.co.uk/wp_ ... flight.htm

Inne zdjęcia w locie – można po uważnym przejrzeniu znaleźć link do sprzętu jakim to jest robione. Wymaga to superkrótkich czasów naświetlenia rzędu 1/10 000-sek
http://www.flickr.com/photos/fotoopa_hs ... 178299415/
Awatar użytkownika
Malko

Post autor: Malko »

Robi wrażenie zdjęcie wygląda jak jakiś photoszopowy trick a tu taka natura:)
Awatar użytkownika
SiejeOwies

Post autor: SiejeOwies »

Mi udało się raz uchwycić takie coś. C. pamphilus jak dobrze pamiętam ; ) Uchwycone Nikosiem D80 z obiektywem Tamron 90mm.

Obrazek
Awatar użytkownika
PawełB
Specjalność: Rhopalocera
profil zainteresowan: Foto
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Post autor: PawełB »

satyridy są wrażliwe na przedbłysk pomiarowy wysyłany obecnie przez większość aparatów. W efekcie w ciągu milisekund pomiędzy błyskiem pomiarowym a właściwym - startują do lotu. Czasem da się uchwycić taką impresję, czasem-pusty listek:-)

Fajna zabawa to szersze wykadrowanie, obstawienie strony w którą wystartuje i...próba uchwycenia w locie. polecam taką zabawę z osadnikami, strzępotkiem perełkowcem itp.
Awatar użytkownika
tiktaalik

Post autor: tiktaalik »

Pawle, zdjecia z linków, które podałeś, po prostu nie-sa-mo-wi-te. Nie mogę się napatrzeć. Owady można odkrywac na nowo. Ot, choćby któraś ze świtezianek ze swoimi czterema skrzydłami, jak śmigła rotora oddalonych od siebie w zadziwiajaco równych odstępach. Aż hcce sie samemu próbować zrobić choć jedno podobne zdjecie. Czas naświetlania 1/10000 - próbowałem, ale zdjęcia były ciemne. Trzeba będzie spróbować z lampą.

Wynalazłem jeszcze jedno myślę, ze ciekawe zdjecie. Okazuje się, ze również ważki stosuja podobną technikę przy starcie, jak motyle.
Załączniki
L.quadrimaculata.jpg
Przejrzano 3213 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „*** HYDEPARK ***”