Polskie Forum Entomologiczne - Chrząszcze i Motyle Polski - strona główna

Polskie Forum Entomologiczne

PFEnt. - https://entomo.pl/forum/
Teraz jest niedziela, 11 czerwca 2023, 02:09

Strefa czasowa: UTC + 1

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|     Prosimy o podawanie miejsca i daty obserwacji. To przyśpieszy oznaczenie i ułatwi dyskusję.     |
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Autor Wiadomość
 Tytuł: Uwaga Pantala flavescens!
PostNapisane: poniedziałek, 8 lipca 2019, 21:09 

Dostałam taką wiadomość od Pawła Buczyńskiego:
"mój kolega z Niemiec - pracujący na politechnice w Freibergu (Saksonia) Andre Gunther - kilka dni temu zaobserwował u siebie samca Pantala flavescens na jednym z terenów pogórniczych po wydobyciu węgla brunatnego. Kto czytał moje publikacje o tym gatunku, ten zrozumie, że to bardzo ciekawe - o ile dla "naszych" Pantal można sobie łatwo wyobrazić szlak migracji pozbawiony wysokich gór, to do Saksonii ta ważka musiała lecieć przez Alpy.
Warto zatem uważać na ten gatunek w tym roku. Zwłaszcza w Polsce zachodniej, ale gdzie indziej też."

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
 Zobacz profil WWW 

Tytuł: Re: Uwaga Pantala flavescens!
PostNapisane: poniedziałek, 8 lipca 2019, 22:07 

UTM: XS46
Specjalność: Diptera
inne zainteresowania: rymy pogodne i niewygodne
A z Rosji nie może przylecieć do nas?

Tym bardziej, że ma bliżej a w Polsce Paweł  ją już znalazł...

https://www.researchgate.net/publication/332082191_From_Southern_Balkans_to_Western_Russia_Do_First_Polish_Records_of_Pantala_flavescens_Fabricius_1798_Odonata_Libellulidae_Indicate_a_Migration_Route

http://www.wazki.pl/linkowane_publikacje/2014Odonatologica.pdf

Zobacz profil WWW 

Tytuł: Re: Uwaga Pantala flavescens!
PostNapisane: sobota, 17 sierpnia 2019, 22:07 

Przed chwilą otrzymałam informację na temat nomadki żółtawej Pantala flavescens od Pawła Buczyńskiego:
"Dziś dostałem od szczęśliwego znalazcy kolejną informację, że w tym samym miejscu widział jedno imago II generacji (samca) i zebrał jedną wylinkę (samicy). Zatem mamy co najmniej dwa środkowoeuropejskie bobasy :-) Myślę, że niedługo doczekamy się publikacji na ten temat.
To jest pierwsze w pełni udokumentowane stwierdzenie zakończonego sukcesem rozrodu nomadki na północ od Turcji. Moje dane z Lubelszczyzny i Obwodu Kaliningradzkiego dotyczyły wędrujących osobników, dane Wiacka - osobnika zapewne II generacji, ale100% pewności nie było, zwłaszcza co do miejsca rozrodu.
Nie sądzę, byśmy akurat w tym roku i akurat w Polsce coś jeszcze znaleźli, ale powyższe dane pokazują, że trzeba być uczulonym już nie tylko na możliwość obserwacji imagines nomadki, ale też znalezienia jej larw i wylinek."

Zobacz profil WWW 

Strefa czasowa: UTC + 1