Ważka z Turcji
-
FoFa
Ważka z Turcji
Witam serdecznie wszystkich użytkowników tego forum, a szczególnie tych którzy wiedzą o ważkach więcej niż ja czyli cokolwiek.
Założyłam tutaj konto ponieważ trafiłam na tą stronę szukając możliwości oznaczenia gatunku ważki, której zdjęcie zrobiłam parę dni temu w Turcji. Trafiłam na jakiś wątek "ważki - hit tego forum" ale po rejestracji mi zniknął i nie mogę odnaleźć a widziałam, że są tutaj znawcy tych owadów i nie maja większych problemów z oznaczaniem gatunków ważek.
Przyznam, ze ważki zainteresowały mnie niedawno, odkąd zajęłam się fotografowaniem i zwyczajnie mnie urzekły, a że lubie wiedzieć co fotografuje dlatego chciałabym pewne rzeczy ustalić z czyjąkolwiek pomocą.
Czy wstawiając zdjęcie tej ważki przywiezionej z Turcji mogę liczyć że ktoś z Was rzuci na nią okiem i podpowie mi jak dojść do tego jaki to gatunek? Czytałam od rana o budowie ważek ale niestety nie udało mi się na moim okazie ustalić dokłądnie co jest co i o czym to świadczy.
Mam również zdjęcia innych ważek zrobione w Polsce na rozlewiskach Warty. W tym wypadku wydaje mi się że przybliżony gatunek tych osobników ustaliłam, ale z tą turecką nijak nie mogę sobie poradzić.
Mam jeszcze kilka ujęć tej ważki, ale nie wiem czy są potrzebne bo są dość podobne
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję
Założyłam tutaj konto ponieważ trafiłam na tą stronę szukając możliwości oznaczenia gatunku ważki, której zdjęcie zrobiłam parę dni temu w Turcji. Trafiłam na jakiś wątek "ważki - hit tego forum" ale po rejestracji mi zniknął i nie mogę odnaleźć a widziałam, że są tutaj znawcy tych owadów i nie maja większych problemów z oznaczaniem gatunków ważek.
Przyznam, ze ważki zainteresowały mnie niedawno, odkąd zajęłam się fotografowaniem i zwyczajnie mnie urzekły, a że lubie wiedzieć co fotografuje dlatego chciałabym pewne rzeczy ustalić z czyjąkolwiek pomocą.
Czy wstawiając zdjęcie tej ważki przywiezionej z Turcji mogę liczyć że ktoś z Was rzuci na nią okiem i podpowie mi jak dojść do tego jaki to gatunek? Czytałam od rana o budowie ważek ale niestety nie udało mi się na moim okazie ustalić dokłądnie co jest co i o czym to świadczy.
Mam również zdjęcia innych ważek zrobione w Polsce na rozlewiskach Warty. W tym wypadku wydaje mi się że przybliżony gatunek tych osobników ustaliłam, ale z tą turecką nijak nie mogę sobie poradzić.
Mam jeszcze kilka ujęć tej ważki, ale nie wiem czy są potrzebne bo są dość podobne
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:08:06 10:01:41Image taken on:06 sierpnia 2010, 08:01 - ptFocus length:150 mmShutter speed:1/250 SecF-number:f/8ISO speed rating:200Camera-model:E-3
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:08:06 10:04:18Image taken on:06 sierpnia 2010, 08:04 - ptFocus length:150 mmShutter speed:1/250 SecF-number:f/8ISO speed rating:200Camera-model:E-3
-
FoFa
Re: Ważka z Turcji
Ojej, pięknie dziękujęAndrzej 03 pisze:Moim zdaniem to Trithemis annulata. Ale mam nadzieje że w razie co ktoś bardziej doświadczony mnie poprawi.
Pozdrawiam Andrzej.
Nie spodziewałam się tak szybkiej odpowiedzi. Jestem ogromnie wdzięczna bo moja ciekawość została zaspokojona. odszukałam inne zdjęcia według podanej przez nazwy i myślę, ze to jest właśnie taka. One są piękne.
P.S.
nie wiem dokładnie czemu ten post służy, ale ja tez obserwowałam trochę wazki w tym roku i jeśli komuś moje obserwacje na coś się przydadzą to chętnie się nimi podzielę tylko nie wiem jak to zrobic najlepiej, żeby nie zaśmiecac forum wiec prosze przy okazji o radę.
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Do czego służy dany post, powinien wiedzieć jego autorFoFa pisze:nie wiem dokładnie czemu ten post służy, ale ja tez obserwowałam trochę wazki w tym roku i jeśli komuś moje obserwacje na coś się przydadzą to chętnie się nimi podzielę tylko nie wiem jak to zrobic najlepiej, żeby nie zaśmiecac forum wiec prosze przy okazji o radę.
-
FoFa
To wiem zdążyłam zauważyć, ale moje pytanie na temat obserwacji dotyczyło właśnie ważek sfotografowanych w Polsce. Nie wiem czy się komukolwiek to przyda bo nie wiem na co powinno się zwracać uwagę, ale kilka gatunków wazek obserwowałam nad rzeka Wartą, kilka na rozlewiskach i nad jeziorem dlatego zadałam pytanie. Ta ważka z Turcji to epizod, któy trafił nie w to miejsce ponieważ zniknął mi post w którym chciałam zamieścić pytanie.Andrzej 03 pisze:Obserwacje dotyczą ważek widzianych w Polsce. A ta jest jak sama wiesz pochodzi z Turcji.
Pozdrawiam Andrzej.
Za utrudnienia przepraszam
-
FoFa
Skoro dorobiłam się własnego wątku i mam przyzwolenie na zadawanie pytań to korzystam z okazji żeby upewnić się czy moje ustalenia są zgodne z faktami, czy nie.
Zamieszczę najpierw jedną z wazek w różnych ujęciach i pytam czy to na pewno świtezianka błyszcząca tak jak mi udało się dopasować?
Zamieszczę najpierw jedną z wazek w różnych ujęciach i pytam czy to na pewno świtezianka błyszcząca tak jak mi udało się dopasować?
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:07:13 12:45:24Image taken on:13 lipca 2010, 10:45 - wtFocus length:150 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/7.1ISO speed rating:500Camera-model:E-3
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:07:13 12:50:13Image taken on:13 lipca 2010, 10:50 - wtFocus length:137 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/7.1ISO speed rating:500Camera-model:E-3
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:07:13 12:16:25Image taken on:13 lipca 2010, 10:16 - wtFocus length:263 mmShutter speed:1/160 SecF-number:f/9ISO speed rating:320Camera-model:E-3
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:07:13 12:41:43Image taken on:13 lipca 2010, 10:41 - wtFocus length:114 mmShutter speed:1/80 SecF-number:f/7.1ISO speed rating:500Camera-model:E-3
-
FoFa
A to druga, którą obserwowałam nieco dalej. O tej właśnie ktoś mi napisał, że to szablak krwisty i wydaje mi się ze to prawda, ale czytając tutaj o takich minimalnych różnicach pomiędzy nimi to już sama nie wiem czy to zgodne z rzeczywistością czy nie i wole się upewnić. Wdzięczna będę za wszelkie odpowiedzi, porady czy uwagi bo przyznam, ze życie ważek trochę mnie wciągnęło i nie zamierzam zrezygnować z obserwacji tych owadów zwłaszcza po tym, jak jedna z nich mnie ugryzła w co bym nigdy nie uwierzyła wcześniej. Byłam przekonana że to mucha końska i prawie ją zabiłam niechcący
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:07:12 11:11:46Image taken on:12 lipca 2010, 09:11 - pnFocus length:158 mmShutter speed:1/250 SecF-number:f/9ISO speed rating:100Camera-model:E-3
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:07:12 11:41:20Image taken on:12 lipca 2010, 09:41 - pnFocus length:150 mmShutter speed:1/320 SecF-number:f/8ISO speed rating:100Camera-model:E-3
- Piotr M.
- Specjalność: Odonata_Ephemeroptera
-
FoFa
dziękuję za potwierdzenie. Udało mi się doczekać odpowiedzi i cieszę się ogromnie.Piotr M. pisze:Wszystko OK.
Pozdrawiam serdecznie
-
FoFa
Wracam do tego mojego wątku, ale tym razem nie z turecką ważką a z jakimiś chyba poczwarkami. Wydaja mi się podobne do siebie i zastanawiam się czy to poczwarki tego samego gatunku. Ponieważ najczęściej widuję tam szablaka krwistego wiec zastanawiam się czy to może jego poczwarka, jednak było to dość duże a lata tam jedna wazka która przypomina mi helikopter i lata tak szybko i prawie wcale nie siada na roślinach przybrzeżnych wiec nie udało mi się jej nigdy sfotografować. Jak się wpatrywałam w ważki na stronie pani Ewy Miłaczewskiej to wydawało mi się że ten "helikopter" może być podobny do jakichś żagnicowatych albo jakiejś innej sporej ważki, ale chyba będę musiała następny rok poświecić na to żeby to ustalić. Myślę jednak czy ta poczwarka nie może być poczwarką jakiejś ważki z tego rodzaju. Za wszelkie podpowiedzi będę ogromnie wdzięczna
Być może to wcale nie poczwarka a jakaś pozostałość po niej ale i tak chciałabym się dowiedzieć do kogo to przypisać.
Dodatkowa informacja to to, ze były zawieszone jedna na suchym badylku a druga na liściu jakiejś rośliny przybrzeżnej bezpośrednio przy wodzie. ta druga wisiała praktycznie na tym liściu nad wodą więc trudno było mi się zbliżyć bardziej
Być może to wcale nie poczwarka a jakaś pozostałość po niej ale i tak chciałabym się dowiedzieć do kogo to przypisać.
Dodatkowa informacja to to, ze były zawieszone jedna na suchym badylku a druga na liściu jakiejś rośliny przybrzeżnej bezpośrednio przy wodzie. ta druga wisiała praktycznie na tym liściu nad wodą więc trudno było mi się zbliżyć bardziej
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:07:12 11:15:30Image taken on:12 lipca 2010, 09:15 - pnFocus length:215 mmShutter speed:1/200 SecF-number:f/9ISO speed rating:100Camera-model:E-3
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:07:13 11:28:04Image taken on:13 lipca 2010, 09:28 - wtFocus length:150 mmShutter speed:1/400 SecF-number:f/6.3ISO speed rating:100Camera-model:E-3