tajemnicze jaja

Pluskwiaki różnoskrzydłe, równoskrzydłe, cykady i in. - Hemiptera, Heteroptera, Homoptera
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

tajemnicze jaja

Post autor: Antek Kwiczala † »

Znalazłem je kilka dni temu na firance okna (jest stale otwarte, więc różne owady mają tam dostęp). Wyglądły jak jaja motyli, więc je zabrałem do dalszej hodowli (foto1). Dzisiaj wylęgły się owe owady (tak mniemam, bo mają 6 nóg :smile: ). Czy to jakieś pluskwiaki? (foto2)
Załączniki
DSC03275.jpg
Przejrzano 1135 razy
DSC03243.jpg
Przejrzano 1129 razy
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

Pentatomidae jakieś najprawdopodobniej, ale przy tak młodym stadium nie ośmielę się dokładniej.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Dzięki Aneta. Podpowiedz mi jeszcze, czy podobnie jak u motyli, pluskwiaki są (bywają) monofagami, i co im zaserwować na obiad, by do jutra nie zdechły.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

No i w tym problem, że to takie młodziaki. Trudno określić gatunek (nawet nie mam do końca pewności co do Pentatomidae, bo podobne są też i Acanthosomatidae), więc trudno też powiedzieć czy to roślinożercy, czy może drapieżniki... Najlepiej będzie chyba zaserwować pokarm mieszany - trochę roślin, może owoców (jagodowe powinny się sprawdzić) i jakieś bezkręgowce do tego. Albo pójść na łatwiznę i wypuścić towarzystwo na najbliższym krzaczku ;)
ODPOWIEDZ