Sprawdziłem, czy rzeczywiście "Poecilium fasciatum"? Wydawcy CPC pisali na str.37:
Poecilium Fairmaire, 1864 is listed as a valid genus, while it may be considered as a subgenus of Phymatodes
Mulsant, 1839, or even merged with Phymatodes.
więc jego pozycja taksonomiczna gatunku "fasciatum" w rodzaju Poecilium" w CPC byla pewnym uproszczeniem roboczym sytuacji (jakich wiele w CPC).
Jednak jeszcze w 2010 (rok ukazania sie CPC) pojawiła się poprawka (pierwsza) mówiąca o tym, że jednak rodzaj Phymatodes należy podzielić na podrodzaje (nie są synonimami Poecilium) (Danilevsky, 2010. w Russian Entomol. J. 19(3): 215–239) i w ten sposób mamy:
must be:
subgenus Phymatodellus Reitter, 1913a: 40 type species Callidium rufipes Fabricius, 1777
Microcallidium Casey, 1912: 283 type species Callidium amoenus Say, 1823
Phymatodina Casey, 1912: 281 type species Phymatodes nitidus Casey, 1874
Pseudopoecilium Planet, 1924: 226 type species Callidium rufipes Fabricius, 1777
and
subgenus Poecilium Fairmaire, 1864a: 134 type species Leptura alni Linnaeus, 1767
and
subgenus Paraphymatodes Plavilstshikov, 1934a: 215 type species Callidium fasciatum Villers, 1789
and
subgenus Phymatoderus Reitter, 1913a: 39 type species Callidium pusillum Fabricius, 1787
Reitteroderus Sama, 1991: 124 [unnecessary substitute name].
"Drobna poprawka", która powoduje, że obecnie obowiązującą nazwą jest:
Phymatodes (Paraphymatodes)
fasciatus (Villers, 1789)
i pod taką umieściłem go na liście kózkowatych Polski
>>>
Podział rodzaju Phymatodes może jeszcze ulec zmianie, więc do tych wszelkich ustaleń należy odnośić się z rezerwą. Właściwie to częste zmieny komplikują tylko poruszanie się tym, bo czym jest gatunek "fasciatum" każdy wie (nie ma nic podobnego) a przez te roszady gatunek zmienia rodzaj, podrodzaj a nawet końcówkę. Jesli ktoś się tym irytuje, to proszę tego nie robic pod moim adresem, że też "zmieniam"

, bo też mnie to "lekko irytuje"....