Gdzie i jak długo suszyć chrząszcze?
: sobota, 3 lutego 2018, 08:39
Po dosyć długiej lekturze tego działu forum dowiedziałem się, że owady przed włożeniem do gabloty powinny schnąć kilka tygodni, lub nawet dłużej, zależnie od rozmaru...
Pierwsze odłowione przeze mnie chrząszcze (Phosphuga atrata i kilka małych biegaczy) odbyły kilkugodzinną kąpiel w wodzie z octem, a po rozmiękczeniu zostały rozpięte szpilkami na styropianie. Wstępnie umieściłem je w szafce, ale chciałbym wiedzieć, jakie miejsca w mieszkaniu są najlepsze do suszenia chrząszczy Słyszałem jeszcze o kartonach po butach. Niemniej obawiam się, że przebywając tak długo poza szczelną gablotą okazy zostaną zaatakowane przez mikroorganizmy..
Czy w ogóle jest jakaś reguła nt. minimalnego czasu schnięcia dla chrząszcza konkretnej wielkości?
I jeszcze jedno pytanko - a propos tego rozpinania na styropianie, widziałem przeprowadzanie takich praktyk w przypadku ogromnych chrząszczy, przebijanych szpilką, i nie wiem, czy ma sens w przypadku mniejszych.. Gdy chcemy umieścić delikwenta na kartoniku, najpierw go rozmiękczamy, następnie przyklejamy, układamy i dopiero potem suszymy?
Pierwsze odłowione przeze mnie chrząszcze (Phosphuga atrata i kilka małych biegaczy) odbyły kilkugodzinną kąpiel w wodzie z octem, a po rozmiękczeniu zostały rozpięte szpilkami na styropianie. Wstępnie umieściłem je w szafce, ale chciałbym wiedzieć, jakie miejsca w mieszkaniu są najlepsze do suszenia chrząszczy Słyszałem jeszcze o kartonach po butach. Niemniej obawiam się, że przebywając tak długo poza szczelną gablotą okazy zostaną zaatakowane przez mikroorganizmy..
Czy w ogóle jest jakaś reguła nt. minimalnego czasu schnięcia dla chrząszcza konkretnej wielkości?
I jeszcze jedno pytanko - a propos tego rozpinania na styropianie, widziałem przeprowadzanie takich praktyk w przypadku ogromnych chrząszczy, przebijanych szpilką, i nie wiem, czy ma sens w przypadku mniejszych.. Gdy chcemy umieścić delikwenta na kartoniku, najpierw go rozmiękczamy, następnie przyklejamy, układamy i dopiero potem suszymy?