Ptilophora plumigera

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Henryk Brzezina
UTM: CA40

Ptilophora plumigera

Post autor: Henryk Brzezina »

Wieczorem 31 marca 2006r. złapałem na murze pod lampą Ptilophorę plumigera.
Dziwne jest to, że ten gatunek w tym czasie nie występuje.Początkowo myślałem,że
to sieviersi, ale nie bo ma inne czułki.Czy ktoś wie coś więcej o tym gatunku.
Wysyłam fotkę.
Załączniki
P1000913.JPG
Przejrzano 2197 razy
Original image recording time:
2008:11:25 13:31:25
Image taken on:
25 listopada 2008, 12:31 - wt
Focus length:
5.8 mm
Shutter speed:
1/200 Sec
F-number:
f/2.8
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DMC-LS65
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Rzeczywiście, to nietypowa pora pojawu tego gatunku, mnie nigdy się taki przypadek nie zdarzył. Można jedynie się domyślać powodu. Mieszkasz praktycznie w górach. Gatunek jest późnojesienny, i do wylęgu zapewne potrzebuje krótkiego okresu ochłodzenia. Jeśli w 2005 roku w listopadzie gwałtownie się ochłodziło, to motyl mógł się nie zdążyć wylęgnąć, i do wylęgu doszło dopiero po pierwszym wiosennym ociepleniu. Nie sądzę bowiem, by motyl przeżył całą zimę, i to w górskim klimacie Beskidu.
Witas

Post autor: Witas »

A już myślałem że to tegoroczny :mrgreen:
Antek Kwiczala pisze:Gatunek jest późnojesienny, i do wylęgu zapewne potrzebuje krótkiego okresu ochłodzenia. Jeśli w 2005 roku w listopadzie gwałtownie się ochłodziło, to motyl mógł się nie zdążyć wylęgnąć, i do wylęgu doszło dopiero po pierwszym wiosennym ociepleniu.
Dokładnie taka sytuacja miała miejsce w 1998 roku w Suchej Beskidzkiej. Wcześnie się ochłodziło i trzymało do wiosny. 1 marca 1999 pod lampą siedział świeżutki samczyk. Zresztą o takich przypadkach pisze w swojej monografii Romaniszyn.
Awatar użytkownika
Henryk Brzezina

Jeśli ktoś zna jęz,niemiecki to sprawa powinna być wyjaśniona ponieważ sfotografowałem
treść odnośnie tego gatunku z niemieckiej książki.Jest tam wzmianka o marcu,lecz ja nie
znam tego języka. :cry:
Załączniki
P1010196.JPG
Przejrzano 2220 razy
Original image recording time:
2009:03:02 15:39:15
Image taken on:
02 marca 2009, 14:39 - pn
Focus length:
5.8 mm
Shutter speed:
1/160 Sec
F-number:
f/2.8
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DMC-LS65
Peter Senn

Post autor: Peter Senn »

Informacje podane w atlasie niemieckojęzycznym (publikacja z Czechosłowacji, 1980)) pokrywa się z informacjami podanymi przez Antka i Witasa. Dla porządku podaję trzecie i czwarte zdanie w/w tekstu w wersji polskiej:
"Gatunek ten należy do tych motyli, które najpóźniej w roku pojawiaja się, i lata dopiero po pierwszych mrozach w październiku i listopadzie. O ile pogoda jesienią jest niekorzystna, motyle te mogą pojawiać się podczas cieplejszych okresów zimą aż do marca." Informacja jest potwierdzona w pracy E. i H. Urbahn (Motyle Pomorza - 1939).
Pozdrawiam, Piotr
Awatar użytkownika
Henryk Brzezina

Dzięki Piotrek za przetłumaczenie tekstu i obszerną relację.
Pozdrawiam Heniek. :grin:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zagadnienia ogólne (motyle)”