Pyrgus armoricanus (OBERTHÜR, 1910)
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Pyrgus armoricanus (OBERTHÜR, 1910)
Pyrgus armoricanus (OBERTHÜR, 1910) - w Polsce raczej rzadko spotykany gatunek powszelatka - kilka zdjęć kopulujacej pary z Węgier.
Dla porównania Pyrgus malvae (LINNAEUS, 1758) z Polski - Podkarpacie, 04.06.2008.
Dla porównania Pyrgus malvae (LINNAEUS, 1758) z Polski - Podkarpacie, 04.06.2008.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:07:12 11:43:38Image taken on:12 lipca 2008, 09:43 - sobFocus length:70 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/32Camera-model:NIKON D70
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:07:12 11:36:16Image taken on:12 lipca 2008, 09:36 - sobFocus length:112 mmShutter speed:1/640 SecF-number:f/6.3Camera-model:NIKON D70
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:06:04 13:30:06Image taken on:04 czerwca 2008, 11:30 - śrFocus length:70 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/22Camera-model:NIKON D70
- Jarosław Bury
- Kontakt:
-
jon
Te kopulujące okazy to ma 100% parka P. malvae. Istotną cechą kluczową jest przedłużenie ciemnych smug na strzępinie. U armoricanusa są ledwo widoczne lub w zaniku. W tym roku złowiłem prawie identyczną samicę malvae jak ta na zdjęciu. W pierwszej chwili też byłem podekscytowany, bo mylące jest to barwne tło i użyłkowanie widoczne na białych plamach. Niestety to nie są armoricanusy i mogę sobie dać uciąć rękę albo "cuś". Poza tym jest jeszcze coś... Układ plam wskazuje na malvae i to zwykłe opatrzenie się z okazami. Nie chodzi tu przecież o jakieś przekomarzanie się, ale o prawdę. Mimo że nie jestem zwolennikiem oznaczania ze zdjęć to tutaj mam pewność.
- Jarosław Bury
- Kontakt:
- PawełB
- Specjalność: Rhopalocera
- profil zainteresowan: Foto
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 6 times
Parę fotek armoricanusa z Poleskiego Parku Krajobrazowego, 28.08.2005:
1) samica

2)samiec

3) spód

4) spód

Fotki takie sobie, raczej w charakterze "notatki". gdzieś mam lepsze na slajdach, samiec fotografowany w zachodzącym słońcu niestety w złym balansie bieli, nie udało mi się zdjąć zafarbu. Zresztą byłem w tym miejscu jakieś 2 tyg temu i widziałem ponownie ze 2 sztuki.
1) samica

2)samiec

3) spód

4) spód

Fotki takie sobie, raczej w charakterze "notatki". gdzieś mam lepsze na slajdach, samiec fotografowany w zachodzącym słońcu niestety w złym balansie bieli, nie udało mi się zdjąć zafarbu. Zresztą byłem w tym miejscu jakieś 2 tyg temu i widziałem ponownie ze 2 sztuki.
- Wojtek Guzik
-
jon
Te fotki z Poleskiego... to armoricanus, a ten niżej Wojtka to alveus.
Jarku wybacz, bo jesteś niewątpliwie doskonałym znawcą motyli, ale w tym przypadku, gdzie przedstawiasz kopulującą parę z Węgier to pomyłka i myślę, że przyznasz mi rację. Ja złowiłem w tym roku bliźniaczo podobną samicę malvae w połowie czerwca w stanie idealnym. Spód ma po prostu identyczny. Niestety mam go tylko na filmie, ale jakość filmu chyba pozwoli mi na zrobienie zdjęcia z telewizora, gdzie widać spód a potem wierzch tego samego okazu samicy. To wyjaśni sprawę.
Jarku wybacz, bo jesteś niewątpliwie doskonałym znawcą motyli, ale w tym przypadku, gdzie przedstawiasz kopulującą parę z Węgier to pomyłka i myślę, że przyznasz mi rację. Ja złowiłem w tym roku bliźniaczo podobną samicę malvae w połowie czerwca w stanie idealnym. Spód ma po prostu identyczny. Niestety mam go tylko na filmie, ale jakość filmu chyba pozwoli mi na zrobienie zdjęcia z telewizora, gdzie widać spód a potem wierzch tego samego okazu samicy. To wyjaśni sprawę.
- Wojtek Guzik
Czy mam więc sobie zaliczyć go do gatunku alveus?? W moim temacie nikt nieoznaczył jednoznacznie, tutaj pan Janusz oznaczył bez wahań (a przynajmniej ich niewyrażał
)
To jedyny alveus jakiego spotkałem na podmokłej łące. Reszta (2) latały przy drodze i na murawie kserotermicznejz poziomką (składał jajka).
To jedyny alveus jakiego spotkałem na podmokłej łące. Reszta (2) latały przy drodze i na murawie kserotermicznejz poziomką (składał jajka).
-
brat
- Been thanked: 4 times
Wojtku, to na pewno alveus (na 99.9%) - na spodzie tylnego skrzydła nie widać żółtych żyłek i jest to w tym przypadku cecha diagnostyczna.
Natomiast nie jest to chyba jednak cecha decydująca u P.malvae, który rzeczywiście może mieć wyrażnie wyodrębnione żyłki od tła, wyglądające podobnie jak u armoricanusa na zdjęciach.
Natomiast nie jest to chyba jednak cecha decydująca u P.malvae, który rzeczywiście może mieć wyrażnie wyodrębnione żyłki od tła, wyglądające podobnie jak u armoricanusa na zdjęciach.
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Nie chciałem sie już wypowiadać w tym wątku - ale jednak muszę dodać kilka zdań...
Po pierwsze - wysłałem to zdjęcie na jedno z renomowanych forów zachodnich - gdzie natychmiast zdeterminowano mi parę tych motyli...
Co ciekawe sugerowałem w pytaniu - cytuję " Czy to P. malvae?" - odpowiedź była " Nie, to jest P. armoricanus!" Czyżby determinacja nastręczała aż taki problem, że nawet niemieccy specjaliści od Hesperidów mieli z nią problemy?
Dwa - nie mam dużego doświadczenia w oznaczaniu Hesperidów, ale nigdy nie widziałem malwowca z żółtymi żyłkami na dolnej pow. skrzydeł, ale to oczywiście nie przesądza o mojej racji...
Trzy - wreszcie kolejna rzecz - malwowiec występuje w jednym pokoleniu i kończy lot w trzeciej dekadzie czerwca - P. armoricanus występuje w dwóch pokoleniach i lata w lipcu - zdjęcie pochodzi z 13 lipca...
Po pierwsze - wysłałem to zdjęcie na jedno z renomowanych forów zachodnich - gdzie natychmiast zdeterminowano mi parę tych motyli...
Co ciekawe sugerowałem w pytaniu - cytuję " Czy to P. malvae?" - odpowiedź była " Nie, to jest P. armoricanus!" Czyżby determinacja nastręczała aż taki problem, że nawet niemieccy specjaliści od Hesperidów mieli z nią problemy?
Dwa - nie mam dużego doświadczenia w oznaczaniu Hesperidów, ale nigdy nie widziałem malwowca z żółtymi żyłkami na dolnej pow. skrzydeł, ale to oczywiście nie przesądza o mojej racji...
Trzy - wreszcie kolejna rzecz - malwowiec występuje w jednym pokoleniu i kończy lot w trzeciej dekadzie czerwca - P. armoricanus występuje w dwóch pokoleniach i lata w lipcu - zdjęcie pochodzi z 13 lipca...
-
brat
Masz rację u P.malvae żyłki są bardziej brązowe niż żółte.nigdy nie widzialem malwowca z żółtymi żyłkami na dolnej pow. skrzydeł
U Lafranchisa przeczytałem, że P.malvae może być jedno lub dwupokoleniowy? To jak to jest naprawdę?.malwowiec występuje w jednym pokoleniu
Czy może być tak, że drugie pokolenie armoricanusa brane jest za malvae, bo są tak do siebie podobne?.
Kiedyś na przykład mylono alveusa z serratulae, podając w literaturze, że mają po dwa pokolenia.
Osobiście nigdy nie widziałem drugiego pokolenia P.malvae.
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Na terenie Polski powszelatek malwowiec jest jednopokoleniowy, ale nieco dalej na południe np. na terenie południowej Ukrainie, jak podaje literatura, jest dwupokoleniowy, ale już w Grecji i reszcie Europy południowej jest ponownie jednopokoleniowy...
Nie wiem jak wasze obserwacje z terenu, ale na stronie Obserwacje K. Jonki najpóźniejszy rekord tego gatunku z Polski to 10. czerwiec, ja osobiście najpóźniej widziałem ten gatunek w Polsce 7. czerwca...
Nie wiem jak wasze obserwacje z terenu, ale na stronie Obserwacje K. Jonki najpóźniejszy rekord tego gatunku z Polski to 10. czerwiec, ja osobiście najpóźniej widziałem ten gatunek w Polsce 7. czerwca...
-
Marek Hołowiński
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Been thanked: 13 times
-
jon
-
brat
P.malvae w Polsce spotykałem od końca kwietnia do początku lipca w jednym pokoleniu.
Ale jeżeli drugie pokolenie jest na Ukrainie to może jest i na Węgrzech?
PS. Ja tak bardziej z ciekawości, bo co do wątpliwości to Janusz masz rację, złapać i oznaczyć,
gdyż te armoricanusy na zdjęciach rzeczywiście wyglądają jak malvae.
Ale jeżeli drugie pokolenie jest na Ukrainie to może jest i na Węgrzech?
PS. Ja tak bardziej z ciekawości, bo co do wątpliwości to Janusz masz rację, złapać i oznaczyć,
gdyż te armoricanusy na zdjęciach rzeczywiście wyglądają jak malvae.
-
jon
To jest zdjęcie Pyrgusa malvae zrobione niestety z telewizora, bo ciągle nie zainstalowałem sobie programu do montażu filmów, ale widać tu, że jest to taki sam okaz jak ten z powyższego zdjęcia kopulujących motyli. Okaz samicy. Poniżej daję zdjęcie tego samego okazu ,ale ze skrzydłami rozchylonymi. Widać, że to 100% malvae, ale do momentu kiedy nie otworzył skrzydeł też myślałem że ta barwniejsza odmiana spodu samicy to armoricanus.
-
jon
Z lewej okaz złowiony przeze mnie dokładnie 13.06.2008. Data zapisana jest na filmie w kamerze i jest to b. późny pojaw P. malvae. Normalnie motyle pojawiają się w połowie maja na Dolnym Śląsku. Jednak okaz ten był całkowicie świeży. Po prawej okaz Jarka Burego. U mnie motyl był filmowany w pełnym słońcu i jakość tego zdjęcia z tv jest gorsza, ale widać, że to ten sam gatunek.
- Załączniki
-
- porownanie.jpg (23.27 KiB) Przejrzano 6024 razy
-
brat
Ale jaja, te dwa pyrgusy obok siebie są prawie takie same.
Pamiętam wiele swoich, czasami zabawnych pomyłek jak choćby z P.thersites albo N.xanthomelas czy z P.serratulae. Nawet z C.hyale, u którego doszukiwałem się często cech C.alfacariensis - dopóki nie zobaczyłem tego drugiego na własne oczy. Ale tak to jest jak się czegoś nigdy nie widziało, albo widzi się pierwszy raz.
A Janusz cóż, ma dobre oko.
PS. Jak się dokładnie przyjrzeć, to P.armoricanus na zdjęciu Pawła ma trochę inny spód, a najważniejszą cechą są łukowate białe plamki na dole przy zewnętrznym brzegu skrzydła tylnego.
Pamiętam wiele swoich, czasami zabawnych pomyłek jak choćby z P.thersites albo N.xanthomelas czy z P.serratulae. Nawet z C.hyale, u którego doszukiwałem się często cech C.alfacariensis - dopóki nie zobaczyłem tego drugiego na własne oczy. Ale tak to jest jak się czegoś nigdy nie widziało, albo widzi się pierwszy raz.
A Janusz cóż, ma dobre oko.
PS. Jak się dokładnie przyjrzeć, to P.armoricanus na zdjęciu Pawła ma trochę inny spód, a najważniejszą cechą są łukowate białe plamki na dole przy zewnętrznym brzegu skrzydła tylnego.