Znaczki pocztowe 1 (admirall)

Ciekawostki, różności, inne sprawy.
ODPOWIEDZ
admirall

Znaczki pocztowe 1 (admirall)

Post autor: admirall »

Pozdrawiam wszystkich entomologów , podesłalem wam pierwsze 16 stron z mojej liczącej ponad 1500 stron profesjonalnej kolekcji znaczków z motylami. Myślę że jest to fajne połaczenie pasji biologicznej, chęci oglądania owadow bez robienia preparatów i zabijania ich. Przez te formę zbierania nie stwarzam zapotrzebowania na "okazy",poza tym taka kolekcja zabiera mniej miejsca niż najbardziej przemyślne gablotki:).Sam jestem zaskoczony, że tak wielu entomologów ma zainteresowania filatelistyczne:)) Ktoby powiedział.....
Pozdrawiam !
Załączniki
p16.jpg
Przejrzano 4810 razy
p15.jpg
Przejrzano 4807 razy
p13.jpg
Przejrzano 4811 razy
p12.jpg
Przejrzano 4806 razy
p11.jpg
Przejrzano 4802 razy
p10.jpg
Przejrzano 4804 razy
p9.jpg
Przejrzano 4805 razy
p8.jpg
Przejrzano 4802 razy
p7.jpg
Przejrzano 4804 razy
p6.jpg
Przejrzano 4817 razy
p5.jpg
Przejrzano 4807 razy
p4.jpg
Przejrzano 4816 razy
p3.jpg
Przejrzano 4813 razy
p2.jpg
Przejrzano 4829 razy
Pierwsze motyle na znaczkach XIX wiek
Pierwsze motyle na znaczkach XIX wiek
Przejrzano 4826 razy
admirall

A, dodam jeszcze parę skanów. Dodałem absolutną klasykę, im późniejsze wydania tm "piękniejsze", ale mnie sie akurat te starsze lepiej podobają.
Pozdr.
Załączniki
p24.jpg
Przejrzano 4821 razy
p23.jpg
Przejrzano 4809 razy
p22.jpg
Przejrzano 4809 razy
p21.jpg
Przejrzano 4805 razy
p20.jpg
Przejrzano 4804 razy
p19.jpg
Przejrzano 4808 razy
p18.jpg
Przejrzano 4809 razy
Awatar użytkownika
Damian Bruder
UTM: XU91

Post autor: Damian Bruder »

Gratuluje pięknej kolekcji znaczków. Te stare naprawdę piękne :). Proszę o więcej.
admirall

następne skany

Proszę bardzo..... ale coś się nie dodaje nie wiem moze już limit transferu przekroczyłem????
Ostatnio zmieniony 28 stycznia 2010, 17:34 - czw przez admirall, łącznie zmieniany 1 raz.
admin
Administrator
Has thanked: 5 times
Been thanked: 7 times
Kontakt:

Post autor: admin »

Nie, do limitu uploadu (obj plikow) masz jeszcze dużo....
[Upload całkowity: 2.58 MB / Quota: 100 MB / 3% całości]
Marek Hołowiński
UTM: FB68
Specjalność: Sesiidae
Been thanked: 13 times

Post autor: Marek Hołowiński »

Admirall - to robi wrażenie. Ja również mam sentyment do tych najstarszych. Czekam na więcej.
admirall

skany cd.

Ok próbuję dalej cos dodać
Załączniki
Ten jest ostatni w tym wejściu,sama klasyka , na razie lata sześćdziesiąte
Ten jest ostatni w tym wejściu,sama klasyka , na razie lata sześćdziesiąte
Przejrzano 4800 razy
p39e.jpg
Przejrzano 4797 razy
p38e.jpg
Przejrzano 4800 razy
p36e.jpg
Przejrzano 4799 razy
p35e.jpg
Przejrzano 4799 razy
p34e.jpg
Przejrzano 4799 razy
p32e.jpg
Przejrzano 4797 razy
p31e.jpg
Przejrzano 4799 razy
p30e.jpg
Przejrzano 4801 razy
p29e.jpg
Przejrzano 4804 razy
p28e.jpg
Przejrzano 4800 razy
Na tej karcie jest błąd opisu, oczywiście widoczny   znany klasyk z Senegalu nie San Marino...
Na tej karcie jest błąd opisu, oczywiście widoczny znany klasyk z Senegalu nie San Marino...
Przejrzano 4803 razy
p26.jpg
Przejrzano 4801 razy
p25e.jpg
Przejrzano 4802 razy
Oto kolejne skany
Oto kolejne skany
Przejrzano 4804 razy
Ostatnio zmieniony 29 stycznia 2010, 00:29 - pt przez admirall, łącznie zmieniany 3 razy.
admirall

cd

Może jeszcze kilka
Załączniki
Tyle na dziś , żeby wam sie nie znudziło:)Pozdro!
Tyle na dziś , żeby wam sie nie znudziło:)Pozdro!
Przejrzano 4804 razy
p54.jpg
Przejrzano 4799 razy
p53.jpg
Przejrzano 4804 razy
p52e.jpg
Przejrzano 4802 razy
p51e.jpg
Przejrzano 4799 razy
p50e.jpg
Przejrzano 4797 razy
p49e.jpg
Przejrzano 4797 razy
p48e.jpg
Przejrzano 4799 razy
p47.jpg
Przejrzano 4799 razy
p46.jpg
Przejrzano 4798 razy
p45.jpg
Przejrzano 4798 razy
p44.jpg
Przejrzano 4800 razy
p43.jpg
Przejrzano 4800 razy
p42.jpg
Przejrzano 4798 razy
p41.jpg
Przejrzano 4795 razy
Awatar użytkownika
Damian Bruder

z tablicy p29e, bardzo piękne są te z Rumunii, ale z roślinami, oraz te ze "Spanish Sahara"
z tablicy p32e, motyle wraz z gąsienicami z centralnej Afryki i północnej Korei.
p34e - Tutaj z kolei podobają mi się dołączone gąsieniczki motyli. Piękne naprawdę.
p53 - Te posiadają niepowtarzalny urok, są całkiem inne od wszystkich, chyba dzięki temu, że posiadają tak ciemne tło, oraz te kwiaty.
Pozdrawiam i czekam na więcej takich z roślinami żywicielskimi, oraz z gąsienicami i innymi stadiami rozwojowymi.
Przemek Zięba

Post autor: Przemek Zięba »

Jestem laikiem w kwestii filatelistycznej ale powiem, że po obejrzeniu zamieszczonych przez Was zdjęć uważam, ze najpiękniejsze są jednak znaczki polskie, mówcie co chcecie ale tak jest.
Awatar użytkownika
Damian Bruder

Przemek Zięba pisze:Jestem laikiem w kwestii filatelistycznej ale powiem, że po obejrzeniu zamieszczonych przez Was zdjęć uważam, ze najpiękniejsze są jednak znaczki polskie, mówcie co chcecie ale tak jest.
Zgadzam się z tym, są np. najwierniej odwzorowane.
jon

Post autor: jon »

Nie mam nic do samej istoty zbierania znaczków. Podobnie jak monet, starych banknotów itp. Chcę tylko zaznaczyć jak bardzo niewiele zbieranie znaczków ma się do tworzenia zbioru motyli, nawet jeśli są to znaczki o tematyce lepidoptera. Nie chcę tu nikogo urazić, ale znaczki z motylami do entomologii mają się tak jak szmaciana replika alexandry do autentycznego okazu, choćby bez trzech skrzydeł. Mowa o zbiorze motyli, który stanowi wartość naukową. Kiedyś w podstawówce kiedy zbierałem znaczki z motylami, traktowałem to jako swego rodzaju atlas. W komunistycznej Polsce wszystko było spod lady i atlasy motyli były nie do zdobycia.
Samo pokazywanie znaczków odbieram tu tylko jako ciekawostkę. Znaczków produkuje się coraz mniej. Zniknęły sklepy filatelistyczne. Niedługo w ogóle będą rzadkością. Już dziś praktykuje się stawianie pieczątek zamiast znaczków. W dobie internetu i sms-ów znaczki mogą zniknąć bezpowrotnie. Dlatego pokazujcie póki macie co pokazywać.
Osobiście bardzo dawno wyzbyłem się chęci gromadzenia czegokolwiek. Nawet ileś lat temu uświadomiłem sobie, że płyty z muzyką gromadzę niczym kolekcjoner, a tak naprawdę przecież istotą tutaj miało być głównie słuchanie muzyki.
Podobnie tu. Najważniejsze wyzbyć się filatelistycznego podejścia w entomologii. Proszę mnie źle nie zrozumieć.
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Has thanked: 11 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Rafał Celadyn »

Cóż, co by nie mówić zbiór imponujący :smile: ,miło się ogląda tak podany materiał.Admirall wrzucaj dalej,a jeśli to dla Ciebie nie problem to może jakieś ciekawostki filatelistyczne ubarwiły by temat :wink: ?Pozdrawiam ,Rafał.
admirall

Oczywiście , zbieranie znaczków nie zastepuje profesjonalnej entomologii... znaczki dodałem by forum urozmaicić i uporządkować, pomyślałem że grono profesjonalnych entomologów powinno miec (skoro już temat znaczków został wywołany), możliwośc obejrzenia fragmentu porządnego zbioru znaczków związanego z tematem. :grin:
Zbieraniem motyli powinni sie zajmować tylko profesjonaliści. Usprawiedliwieniem dla uśmiercenia motyla, winny byc jedynie względy naukowe. Dlatego pomimo mojej fascynacji tematem, zakończyłem moje zbieranie motyli we wczesnej młodości, myślę że wielkiej szkody przyrodzie nie zrobiłem :))), Dodaję parę skanów ,pozdrawiam wszystkich!!
Załączniki
p70.jpg
Przejrzano 4767 razy
p69.jpg
Przejrzano 4770 razy
p68.jpg
Przejrzano 4765 razy
p67.jpg
Przejrzano 4764 razy
p66e.jpg
Przejrzano 4765 razy
p65.jpg
Przejrzano 4765 razy
p64.jpg
Przejrzano 4759 razy
p63.jpg
Przejrzano 4770 razy
p62.jpg
Przejrzano 4770 razy
p61.jpg
Przejrzano 4759 razy
p60.jpg
Przejrzano 4760 razy
Znaczk trójwymiarowe- o zgrozo - była kiedyś taka moda...
Znaczk trójwymiarowe- o zgrozo - była kiedyś taka moda...
Przejrzano 4772 razy
p58.jpg
Przejrzano 4762 razy
p57.jpg
Przejrzano 4761 razy
p56e.jpg
Przejrzano 4765 razy
Marek Hołowiński

admirall pisze:Zbieraniem motyli powinni sie zajmować tylko profesjonaliści.
Tu się z Tobą nie zgodzę. Jestem amatorem i uważam że rola amatorów, przy profesjonalnym realizowaniu swojej pasji jest znacząca w badaniach owadów - zwłaszcza ich rozmieszczenia.
admirall pisze:Usprawiedliwieniem dla uśmiercenia motyla, winny byc jedynie względy naukowe.
A to stwierdzenie popieram.
A znaczki masz super. Chętnie bym obejrzał kolejne.
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
Kontakt:

No ten set przepiękny :smile: ,mam pytanie czysto techniczne :wink: ,te tablice ekspozycyjne(?)wykonujesz sam czy są ogólnie dostępne?Ja sam znaczków nie zbieram ,ale mam kolegę ,który ma mnóstwo klaserów i na znaczki polskie ma właśnie takie(klasery) z opisami...
admirall

jak przechowywać znaczki

Odpowiadając na pytanie o karty albumowe, by stworzyc kompletny zbiór , trzeba sie nauczyć je samemu wykonywać, służą do tego specjaline programy komputerowe, oczywiście wiekszość zbiorów chronologicznych wszystkich państw jest do kupienia, ze znaczkami tematycznymi jest duza trudność, ja znam dwie frimy za granica które je wykonują. Jedna amerykańska ma niestety ceny kosmiczne, druga europejska, tez było trudno kupić - miała kłopoty prawne nie działa kilka lat.... Ale wznowiła sprzedaż i karty są do kupienia. Znaczków, które chcemy przechować przez lata (a więc m.innymi czyste), musimy odpowiednio zabezpieczyć hawidami, stąd taka forma kolekcji , choć dużo droższa jest referencyjna. Ocenie pozostawiam walor ekspozycyjności takiej kolekcji.
Załączniki
p77.jpg
Przejrzano 4772 razy
p76.jpg
Przejrzano 4769 razy
p75.jpg
Przejrzano 4764 razy
p74.jpg
Przejrzano 4766 razy
p73.jpg
Przejrzano 4765 razy
p72.jpg
Przejrzano 4767 razy
Ta seria to biały kruk z Salvadoru
Ta seria to biały kruk z Salvadoru
Przejrzano 4774 razy
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
Kontakt:

admirall pisze:trzeba sie nauczyć je samemu wykonywać
Tak też myślałem,tym bardziej podziwiam cierpliwość,a kontynuując mój wywiad :wink: ,jeszcze takie pytanko:Jak długo tworzyłeś swój zbiór i czy jest on kompletny?(cokolwiek by to nie znaczyło :wink: ).Rozumiem, że posiadanie walorów(filatelistycznych) upoważnia Cię do wystawiania zbioru na wystawach filatelistycznych i podlega ocenie przez sędziów ?(coś o tym słyszałem od kolegi :wink: )pozdrawiam Rafał.
Awatar użytkownika
Dispar
UTM: FC18
Specjalność: Geometridae

Post autor: Dispar »

Okazuje się, że sporo użytkowników tego forum ma kolekcję znaczków o tematyce entomologicznej - sam również posiadam trzy klasery ze znaczkami w tej tematyce
Znam kilku entomologów których duża cześć zbiorów to motyle zdobyte z wymiany oraz kupione na giełdzie entomologicznej. Taki zbiór nie różni się zbytnio od zbiorów filatelistycznych :mrgreen: . Czasami używamy też nazwy ,,filastelista" dla entomologa dla którego jakość motyla stanowi najważniejszą jego cechę :mrgreen: .
Marek - profesjonalista to nie tylko osoba zajmująca się czymś naukowo :mrgreen: .
Marek Hołowiński

profesjonalista to nie tylko osoba zajmująca się czymś naukowo :mrgreen: .
wyobraź sobie Darek że znam znaczenie tego słowa :mrgreen: . Jednak sugestia mojego przedmówcy dotyczyła raczej tych co entomologią zajmują się zawodowo.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Czasami używamy też nazwy ,,filastelista" dla entomologa dla którego jakość motyla stanowi najważniejszą jego cechę
Nie całkiem tak, Darku. Filateliści (ci od znaczków) również zbierają znaczki gorszej jakości, często z obiegu pocztowego, z pieczątkami, i mają one czasem większą wartość niż znaczki czyste. Natomiast istotną cechą filatelisty jest wyszukiwanie przeróżnych odmian barwnych - katalogi filatelistyczne zresztą uwzględniają te zainteresowania. I właśnie ta cecha jest dominująca dla entomologa "filatelisty" - zbieranie wszelakich odmian barwnych, tym razem owadów. A niektóre gatunki np. z neotropikalnego rodzaju Agrias mają dużą zmienność. W swojej pracy "Butterflies of the World", Bernard d'Abrera w komentarzu do rodzaju Agrias pisze:
The greatest of the Neotropical 'cult' groups. 5-9 spp; some philatelists consider 250 not enough!
Dobrze jest znać zakres zmienności barwnej u konkretnego gatunku, ale wyszukiwanie, opisywanie i nazywanie każdej takiej drobnej zmienności to przejaw "filatelistyki" w entomologii.
admirall

zberanie znaczków

Witam , odpowiadając na pytanie , mój zbior nie jest kompletny, na szczęście! ambicją moją jest oczywiscie skompletowanie go, ale nie jest to niestety takie łatwe.O ile 60-70 % zbioru jest do kupienia szybko i od ręki (kwestia ceny i posiadanych srodkow), to niestety w 20-30% przypadków, trzeba sie naszukać. Zbieranie tematów, przed erą internetu było niewykonalne, a i internet w przypadku wiekszych rarytasów też nie pomaga. są bowiem takie wydania znaczków, któych nikt nie sprzedaje częsciej niz raz na 5 lat. Takich własnie wydawnictw mi brakuje.Oczywiscie są też znaczki trudne do zdobycia, bo np. mają tylko mały motyw zwiazany z motylem i nie są "topic" dla sprzedawców.Wyszukanie takich znaczków to czesto przypadek, albo dużo szczęscia.W tym miesiącu np. kupiłem od sprzedawcy/kolekcjonera z Argentyny 2 serie z Paragwaju ktore załatwiał mi 4 mesiące od innego filatelisty w Kolumbii... Znaczki w katalogu tanie <5$ za set, ale 10 lat nie mogłem ich dostać, maja jakieś logo ala motyl i dlatego nie mozna było ich łatwo namierzyć, poza tym są brzydkie graficznie i dlatego i ich nikt nie chciał sprzedawać...:). Dla mnie są 10 razy cenniejsze niz np. rarytasowa seria z Malezji z poniższego skanu.
Załączniki
O to jest przykład rarytasu z Malezji, set rzadki , ale do zdobycia jak ktoś wyłoży odpowiednią kasę to mozna go kupic u niejednego handlowca...
O to jest przykład rarytasu z Malezji, set rzadki , ale do zdobycia jak ktoś wyłoży odpowiednią kasę to mozna go kupic u niejednego handlowca...
Przejrzano 4782 razy
jon

Dispar pisze:motyle zdobyte z wymiany oraz kupione na giełdzie entomologicznej. Taki zbiór nie różni się zbytnio od zbiorów filatelistycznych .
Darek, czyżbyś sam łowił U. pulchella, E. deserta, Ch, maculosa i wiele innych? Każdy z nas ma jakieś motyle z wymian i nie widzę z tym nic złego. Skoro Ty sam to krytykujesz to wyrzuć te motyle ze swojego zbioru.
Awatar użytkownika
Dispar

W moim zbiorze takie motyle to niecałe 10% w tym kilka kupionych na początku mojej przygody z entomologia - np. D.neri czy A. atropos.
Z miłą chęcią ogladam i podziwiam efekty kolekcji kolegi Admiralla i potwierdzam to co napisałes w swoim poście wcześniejszym o pozbyciu się filatelistycznego podejścia do entomologi. Dlatego też jak widze u kogoś duży zbiór motyli tropikalnych w całości kupiony z różnych żródeł to kojarzy mi się on ze zbiorem znaczków.
A ,,filatelista" to ktoś kto nie włoży do gabloty motyla bo brak mu 0,5 mm strzępiny :mrgreen: .
admirall

motyle na znaczkach cd.

Moja kolekcja motyli , które sam łapałem i preparowałem na własnorecznie zrobionych stelażach z ze styropianu wyłozonych kawałkami miekkiego plastiku skończyła sie totalną klapą, wszsytkie moje okazy (głównie rusałki i bielinki) zostały zeżarte przez nieokreslone robale, na szpilkach zostały mi tylko skrzydła i fragmenty odwłoków...Porażka...Nie miałem gabloty, a tylko nieszczelną skrzynkę do której dotarły jakieś inne robaczki -padlinożercy.Najlepszym moim okazem był osetnik, którego mi było najbardziej żal. Nie zapomnę jak wyhodowałem admirała, jadąc na wakacje zostawiłem znalezioną w lesie gąsienicę (z oprzędu na pokrzywie), zaniosłem ją do domu i w słoiku zostawiłem wyjeżdżając na wakacje, poprosiłem ojca by jej coć rzucił raz na dzień(liście pokrzywy).Ojciec był zdumiony bo pojednym dniu gąsienica zmieniła sie w poczwarkę i gdy mi to chciał zakomunikowac po moim powrocie(zapomniałem nawet o moim eksperymencie)- nawet nie zdążył bo razem ruszyliśmy do słoika, a tam ani gąsienicy , ani poczwarki , tylko piękny admirał z wyprostowanymi szkrzydłami - wypusicłem go na wolnośc i definitywnie zkończyłem łapanie motyli....
Załączniki
p80.jpg
Przejrzano 4770 razy
p79.jpg
Przejrzano 4765 razy
jon

Dispar pisze:W moim zbiorze takie motyle to niecałe 10% w tym kilka kupionych na początku mojej przygody z entomologia - np. D.neri czy A. atropos.
Z miłą chęcią ogladam i podziwiam efekty kolekcji kolegi Admiralla i potwierdzam to co napisałes w swoim poście wcześniejszym o pozbyciu się filatelistycznego podejścia do entomologi. Dlatego też jak widze u kogoś duży zbiór motyli tropikalnych w całości kupiony z różnych żródeł to kojarzy mi się on ze zbiorem znaczków.
A ,,filatelista" to ktoś kto nie włoży do gabloty motyla bo brak mu 0,5 mm strzępiny :mrgreen: .
Darek znam Twój zbiór (mam zdjęcia) i wiem co dokładnie się w tym kraju łapie a co nie. :P Jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki, i nic komu do tego. Znaczek to tylko efekt takiej czy innej nieudolności grafika, który te motyle malował. Atlasem to nie może być, aczkolwiek zdarzają się "dzieła sztuki". Natomiast ja trochę motyli tropikalnych sam wyhodowałem, nie muszę być w każdym zakątku świata, po to, aby usprawiedliwić posiadanie tego czy innego motyla z krajów dalekich. To chyba byłoby głupie. Cieszy mnie bardziej to, kiedy widzę jak motyl się wykluwa, czasem trochę polata a potem kiedy sam spreparuję motyla. Gdyby tak rozumować to Rotschild powinien umieścić na śmietniku wszystkie swoje motyle, albowiem sam ich nie łowił, tylko zlecał Meek`owi. Stworzył wielki wspaniały zbiór, z którego korzysta się do dziś. Czy to dla Ciebie to samo co zbiór znaczków?
Awatar użytkownika
Dispar

Nie rozumiem dlaczego się usprawiedliwiasz, że nie jesteś ,,filatelistą" - przecież nic takiego nie napisałem.
jon

Zdecydowanie bardziej preferuję motyle bez wyrw w skrzydłach, bez przetarć i nie moja wina w tym, że ktoś ma do tego łapy Shreka i nie potrafi motyla ładnie spreparować. Aczkolwiek, naprawdę mam sporo motyli z takimi uszkodzeniami, bo są to okazy rzadkie i takie również trzymam w zbiorze i bardzo mnie cieszą.
admirall

A ja i tak bardziej lubię grafikę niż proste odwzorowanie zdjęciowe
Załączniki
przykład fajnej serii, grafika myślę OK
przykład fajnej serii, grafika myślę OK
Przejrzano 4771 razy
admirall

chronologicznie cd.
Załączniki
p90.jpg
Przejrzano 4766 razy
p89.jpg
Przejrzano 4763 razy
p88.jpg
Przejrzano 4768 razy
p87.jpg
Przejrzano 4763 razy
p86.jpg
Przejrzano 4763 razy
p84.jpg
Przejrzano 4762 razy
p83e.jpg
Przejrzano 4764 razy
p82.jpg
Przejrzano 4759 razy
Marek Hołowiński

Admirall, to co prezentujesz budzi podziw i szacunek. To jest FILATELISTYKA w wydaniu profesjonalnym. W latach 60 - 70 jako dzieciak byłem członkiem PPF i otrzymywałem wszystko co się w Polsce ukazało. Po latach kontynuowali to moi synowie. Pewnie w zbiorze jest już ponad 10000 znaczków, ale w porównaniu do Twoich to nie ta klasa. Obecnie zbiór sobie leży i tylko czasami ktoś do niego zajrzy.
Czekam na kolejne...
Awatar użytkownika
Damian Bruder

Piękne te gąsieniczki z Conga :) .Czekam również na CD.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy entomologiczne”