Znaczki pocztowe 2 (admirall)
-
admirall
Znaczki pocztowe 2 (admirall)
Moge jeszcze dodać, ale tylko trochę mam zeskanowane, 95% nie mam na kompie, musiałbym skanowac - do lata by mi zeszło....
- Załączniki
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Malezja to federacja stanów (niektóre to księstwa). Każdy stan emitował swoje znaczki - rysunek był ten sam, ale nazwa stanu oczywiście inna. To tak, jakby każdy stan USA emitował znaczki z własną nazwą stanu.czym róznią się te serie ?
A wracając jeszcze do mojego pierwszego postu w tym temacie, gdzie pokazywałem bloczek szejkanatu Umm Al Qiwain, znalazłem blok z bardzo podobnym tematem (entomolodzy na platformie łowiący motyle), tym razem wysepki Antigua. Być może projektant był ten sam, lub skopiował motyw.
-
admirall
Tak to bardzo piękny bloczek z Antiquy, bedzie z serią trochę dalej, faktycznie motyw powtórzony za bloczkiem z Szejkanatów (może był wzorowany na jakimś sławnym obrazie?).Mam prośbę o sprawdzenie opisu gatunków, będę wdzięczny za każdą informację o błędach opisu, lub gdyby sie okazało że systematka jest nowoczesniejsza, nazwa motyla uległa zmianie itp.itd.Pozdrawiam.
- Załączniki
Ostatnio zmieniony 03 lutego 2010, 12:51 - śr przez admirall, łącznie zmieniany 8 razy.
-
admirall
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Ot choćby na planszy 117 - zamienione są nazwy dwu gatunków: Morpho helena to ten błękitny po lewej stronie, a Euthalia indica po prawej.będę wdzięczny za każdą informację o błędach opisu
Plansza 107: nazwa Astiotes to rzadko używana nazwa podrodzaju. Poprawna nazwa to Catocala sponsa.
Podobnie z motylem na bloku - powinno być Cyrestis (Sykophages) achates.
-
admirall
-
admirall
motylki na znaczkach
cd Teraz głównie Manama, nie przez wszytkie katalogi katalogowane, w stanie czystym poszukiwne i rzadkie.
- Załączniki
-
admirall
-
admirall
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 9 times
- Kontakt:
Błąd w opisie Amauris ansoregi...,piękneadmirall pisze:kto wie o co chodzi..?
Ostatnio zmieniony 12 lutego 2010, 18:15 - pt przez Rafał Celadyn, łącznie zmieniany 1 raz.
-
admirall
o co chodzi
Brawo! Poczta Malawi wydała serię zanaczków z błednym opisem, gdy sie wydało... wydrukowano ponownie ten znaczek z dobrym opisem. No i jest ciekawostka filatelistyczno- entomologiczna... Pozdrawiam.
-
Marek Hołowiński
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Been thanked: 13 times
A więc wróciliśmy jakby do początku tematuadmirall pisze:Brawo! Poczta Malawi wydała serię zanaczków z błednym opisem, gdy sie wydało... wydrukowano ponownie ten znaczek z dobrym opisem. No i jest ciekawostka filatelistyczno- entomologiczna...
Pierwszym akcentem filatelistycznym był temat "Znaczki 1" Pawła Jałoszyńskiego - prezentujący bloczek z Kambodży przedstawiający źle oznaczone owady.
Admirall, czy wiesz coś na jego temat? Czy również te opisy zostały zauważone i poprawione?
-
admirall