Polskie Forum Entomologiczne
https://entomo.pl/forum/

Forum bez liter
https://entomo.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=37246
Strona 1 z 1

Autor:  Marek Wanat [ czwartek, 19 października 2017, 02:27 ]
Tytuł:  Forum bez liter

Od lat mi sie to zdarzalo czasami, i teraz znow, wiec w koncu odwaze sie zglosic problem. Gdy wracam z jakiegos otwartego watku do strony glownej, to pojawia sie widok w formie ulomnej, prawie bez tekstu (zalaczam zrzut). Nic nie daje sie z tym zrobic, wrecz problem narasta epidemicznie, dopoki nie wyjde z forum i nie zaloguje sie ponownie. Wiesz cos o tym Jacku? Od lat Forum ogladam pod tym samym Win XP, moze w tym problem?

A przy okazji inna rzecz, ktora mi przeszkadza. Czemu nowego watku nie moge utworzyc z widoku strony glownej, tylko odpowiedni przycisk pojawia sie dopiero gdy wejde w jakikolwiek istniejacy juz watek?

Pierwsza proba zalaczenia screena nieudana, bo ma 1601 x 874 pikseli, a czerwone dopuszcza max. 1400 x 1400 (!!!). Sprobuje obciac troche margines w fotoszopie  :rotfl: .

Autor:  Marek Wanat [ czwartek, 19 października 2017, 02:30 ]
Tytuł:  Re: Forum bez liter

No i widze, ze sie nie zalaczylo, choc ma 107 KB. Zmniejszam ponownie.

Autor:  Marek Wanat [ czwartek, 19 października 2017, 02:38 ]
Tytuł:  Re: Forum bez liter

Ponownie czerwony komunikat jw., a poniewaz bardziej juz nie moge zmniejszyc tego jpega nie kadrujac go, wiec przestaje mnie ten watek interesowac i nawet zaluje, ze go utworzylem. Nie wiedzialem, ze zalaczniki graficzne na forum musza byc symetryczne.

Autor:  admin [ czwartek, 19 października 2017, 10:11 ]
Tytuł:  Re: Forum bez liter

Cytuj:
ma 1601 x 874 pikseli, a czerwone dopuszcza max. 1400 x 1400 (!!!)
sie nie zalaczylo, choc ma 107 KB. Zmniejszam ponownie.
Nie wiedzialem, ze zalaczniki graficzne na forum musza byc symetryczne.

Marku, przeslij mi ten załacznik, podepnę go.
Te wymiary to ogranicznik max., plik może być prostokątem o wym. 10x1400 ale nie 10x1401 Max rozmiar  - zmieniłem teraz na 1600x1600.

Ta ułomna strona to raczej problem po stronie użytkownika i jest to prawdopodobnie kwestia mechanizmu przeglądarki i cacheowania stron. Twoja przeglądarka  nie może załadować ponownie całej strony, widać tylko część  kodu. Rozwiązaniem może być „twardy refresh” strony skrótem klawiaturowym Ctrl+F5 lub samo F5. Spróbuj przetestować inną przeglądarkę, jeśli problem wystapi to będzie wskazywało na winę np serwera proxy po drodze, który coś nie wyrabia. Można to testować dalej. Z Forum nikt nie zgłaszał takiego problemu, ale może ktoś ma podobnie?
Mnie zdarzyło się ostatnio parę razy coś takiego z ebay.com, allegro i wyglądało to jak przeciążenie serwera (hostingu).

Cytuj:
A przy okazji inna rzecz, ktora mi przeszkadza. Czemu nowego watku nie moge utworzyc z widoku strony glownej, tylko odpowiedni przycisk pojawia sie dopiero gdy wejde w jakikolwiek istniejacy juz watek?

Tego nie przeskoczymy. Najpierw trzeba wejść w jakiś dział, żeby było wiadomo, w którym dziale chcemy umieścić nowy wątek. Gdyby było inaczej musiałoby być pole wyboru działów podczas pisania pierwszego postu. Z czymś takim się nie spotkałem w dodatkach phpbb, ale się rozejrzę.

Cytuj:
zaluje, ze go utworzylem

Dobrze, że napisałeś. Chciałbym aby Tobie i wszystkim pracowało się wygodnie, a problemy są po to, żeby je rozwiązywać.

W sprawach problemów z Forum można do mnie pisać prosto na jacek.kurzawa@entomo.pl Ja nawet generalnie preferuję taką formę kontaktu.

Autor:  Marek Wanat [ poniedziałek, 23 października 2017, 00:54 ]
Tytuł:  Re: Forum bez liter

Dzieki Jacku za spokojna i wywazona odpowiedz oraz porady :D Troche mnie ponioslo, gdy po zmniejszeniu pliku ponizej 100 Kb dalej nie wchodził. Jeszcze bardziej dziękuje za zwiekszenie dopuszczalnego wymiaru załączanej grafiki, choć mój załączony tutaj w końcu plik  miał w oryginale 1601 x 874 pikseli i i tak musiałem mu manualnie zmniejszyć rozmiar w fotoszopie  :mrgreen: .
Używam Chrome, bo tak sie kiedyś przyzwyczailem (nie ma to nic wspólnego z moim stosunkiem do korporacji Google). Przetestuję twoje porady przy najbliższym wystąpieniu przypadku.
Co do tworzenia nowych wątków, to uświadomiłeś mi coś, na co dotąd jako dość okazjonalny w sumie uczestnik Forum, nie zwracałem uwagi (mam nadzieję, że nie jako jedyny :? ). Że nowe wątki umieszczane są od razu w jakimś dziale.  :-o  Myślałem raczej, że to Ty cały czas porządkujesz ten bajzel  :smiech: Taki użytkownik jak ja ogląda bieżący zestaw aktualnych wątków i myśli, że od razu można tam wskoczyć z nowym tematem. Cóż, człowiek cały czas się czegoś uczy. :gl:
Lepiej pisać takie rzeczy na Forum, wtedy czasem i inni skorzystają (albo chociaż mają ubaw :D ).

Załączniki:
Forum bez liter2.jpg
Forum bez liter2.jpg [ 88.02 KiB | Przeglądane 2247 razy ]

Autor:  Marek Wanat [ poniedziałek, 23 października 2017, 01:25 ]
Tytuł:  Re: Forum bez liter

Czemu nie mogłem edytować tego postu?

Autor:  admin [ poniedziałek, 23 października 2017, 01:29 ]
Tytuł:  Re: Forum bez liter

Marek Wanat napisał(a):
Czemu nie mogłem edytować tego postu?

Limit czasu edycji jest ustawiony obecnie na 20 minut.  Próbowałeś edytować po 30 minutach... :-)

Była o tym dyskusja, dość ciekawa:
viewtopic.php?f=15&t=9641&p=72745#p72745

Ten czas ustawiony był na 60 min, obecnie jest na 20 min. Zastanawiam się nad optymalnym czasem. Zbyt długo jest źle, zbyt  krotko też niedobrze. Może to 20 min jest za krótko, może 30? 40?...

Autor:  admin [ poniedziałek, 23 października 2017, 01:43 ]
Tytuł:  Re: Forum bez liter

A wracając do problemu braku części tekstu, co widać na załączonym screenie - wczoraj w nocy czyściłem cache serwera, baz danych i patrząc na to od strony serwera, to wszystko powinno być dobrze.
Marku, spróbuj przeczyścić cache swojej przeglądarki (potestuj różne), ewentualnie potestuj Forum przez proxy (np. https://tittle.pl/proxy/ ).
W zależności od tego, co się będzie działo bedzie mozna ustalić przyczynę (przeglądarka, jakiś serwer sieciowy po drodze?). Możliwe, że usterka już ustąpiła, po wczorajszym czyszczeniu Forum :-)

Autor:  Marek Wanat [ wtorek, 24 października 2017, 02:49 ]
Tytuł:  Re: Forum bez liter

Jacku, to się zdarza okazjonalnie i od momentu powstania załączonego screena ponownie nie wystąpiło, dlatego nie za bardzo mam co testować. Wrócę do problemu jak się ew. pojawi ponownie.
Ależ ten czas szybko leci... :-o

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/