Zmiany i edycja postów

Dyskusje na temat funkcjonowania forum w starszej wersji phpBB 3.0.14. Uwaga: mogą już być nieaktualne.
Witas

Zmiany i edycja postów

Post autor: Witas »

To takie bieżące przemyślenia, które drażnią mnie od pewnego czasu.
Szanowne koleżanki i koledzy! Proszę nie zmieniajcie sensu wypowiedzi/odpowiedzi. Zmienia to całkowicie sens tych tematów. Człowiek doszukuje się czegoś co zostało zmienione. Ja też niejednokrotnie walnąłem byka, że szkoda gadać. Ale w następnym poście to koryguję, nie ZMIENIAM starego postu.
Fakt zdarza się mi edytować posty, ale koryguję błędy w pisowni :oops: czy daty, co nie zmienia sensu całego tematu.
Antek, nie obraź się, ale zajrzyj w temat gdzie dzisiaj walnąłeś babola. Teraz inne posty nie mają sensu.
Jest takich tematów bez liku i osoba niezorientowana za bardzo pogubi się na maxa
Pozdrawiam
Witas
Awatar użytkownika
Marcin Kutera
UTM: EB24, EC18
Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
Podziękował(-a): 2 times
Podziękowano: 1 time
Kontakt:

Post autor: Marcin Kutera »

ja też zmieniem posty ale tylko literówki, jak juz sie pomylę z oznaczeniem trudno ... zostawiam to - najwyżej przyznaję sie do błędu lub staram sie wytłumaczyć skąd wziął się mój błąd - człowiek to niestety istota omylna, poza tym starm się być wiarygodny, więc klu w swoich wypowiedziach zostawiam be zmian, jedynie jak wspomniałem koryguje pisownię (literówki, etc.)
pozdr
MK
Tomasz Blaik
UTM: XR86
Specjalność: Depressariidae
Podziękowano: 2 times

Post autor: Tomasz Blaik »

Wiadomo, że czasem ktoś coś pomyli, bo się nie przyjrzy, albo da się ponieść rutynie. Normalna rzecz. Jednak zmienianie samego meritum dyskusji (nawet w dobrej intencji), gdy jest ona już mocno rozwinięta, wprowadza właśnie spory zamęt, a nie o to chodzi. Przykładowo, w temacie, do którego bezpośrednio nawiązuje komentarz Witasa, właśnie jego wpis jest teraz szczególnie niezrozumiały (chyba że przefilozofowałeś :lol:), w kontekście dokonanej powyżej poprawki. Mylić zdarza się najlepszym, a rolą forum jest to wyłapać i sprostować, tak aby babol nie zaśmiecał netu.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Macie rację. Zmiana w moim poście spowodowała, że trzy kolejne posty są mało zrozumiałe. Starałem się swoją decyzję uzasadnić w kolejnym poście (by moje oznaczenie nie wprowadzało w błąd). Gdybym jednak teraz powrócił do pierwotnej wersji, to z kolei cały ten temat byłby niezrozumiały. Myślę, że każdy inteligentny czytelnik tego forum (a większość zapewne takich jest) bez problemu domyśli się, co się w temacie o tityrusie stało, bo nie starałem się tego ukryć.
Wasze uwagi są jednak słuszne. Zapewne, gdyby Witek przesłał mi taką sugestię na priva, wróciłbym do pierwotnej formy i nie byłoby tematu (sam staram się tak załatwiać sprawy), ale może i dobrze, że taka dyskusja wynikła.
Awatar użytkownika
Marcin Kutera
UTM: EB24, EC18
Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
Podziękował(-a): 2 times
Podziękowano: 1 time
Kontakt:

Post autor: Marcin Kutera »

jasne ze dobrze, co jest piękne to otwarcie o tym dyskutujemy i przyznajemy się do włąsnych błędów.
Witas

Post autor: Witas »

Antek Kwiczala pisze:Zapewne, gdyby Witek przesłał mi taką sugestię na priva,
Proszę, nie traktuj tego jako jakiejś wycieczki osobistej, ale zdarzają się tego typu posty.
To prośba do wszystkich, aby nie poprawiać w ten sposób wypowiedzi. To raczej tyle i nie ma sensu się nad tym więcej rozwodzić.
Pozdrawiam
admin
Administrator
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 6 times
Kontakt:

Re: Zmiany i edycja tekstów

Post autor: admin »

Czas edycji postu na Forum ustawiony jest na 60 min. Godzina czasu to wystarczająco dużo czasu na możliwość edycji postu i jego poprawianie. Przez ten czas dla autora postu widoczny będzie przycisk edytuj.
Zablokowany

Wróć do „Jak działa FORUM -ARCHIWUM”