Kolejne zamieszanie w nazwach rodzaju Trichius (Trichius gallicus Dejean, 1821)

Lucanidae, Trogidae, Glaresidae, Bolboceratidae, Scarabaeidae, Geotrupidae i Ochodaeidae.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

Re: Kolejne zamieszanie w nazwach rodzaju Trichius

Post autor: Marek Przewoźny »

Bardzo ciekawy artykuł, mam duży sentyment do tego gatunku, moja pierwsza notka do WE (zarazem pierwsza publikacja naukowa) była o tym gatunku :D
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Has thanked: 40 times
Been thanked: 16 times
Kontakt:

Re: Kolejne zamieszanie w nazwach rodzaju Trichius

Post autor: Jacek Kurzawa »

Zwróciłem uwagę na coś innego, mianowicie na .. podejście Lecha Borowca do tematu :D

Otóż takie prace traktuję najczęsciej jako wprowadzanie "porządku" do istniejącego "bałaganu" a tu Lech B pisze odwrotnie: "tworzenie bałaganu .. ". Tymczasem coraz częściej zaczynam odbierać takie "porządki" jako tworzenie dodatkowych informacji w istniejącym porządku, czyli tworzenie "zamieszania", tak jak to napisał Lech B. Bo i rzeczywiście, teraz bedzie trzeba odnosić się do kolejnej pozycji literaturowej i kolejnego poglądu naukowego. W przyszlości może to jeszcze zostać zweryfikowane (inne interpretacje np ICZN) i powstanie kolejny, inny "porządek'. Tak więc w tej chwili można odbierać tą (i każdą podobną) jako "zamieszanie" :laugh: :zg:
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Has thanked: 17 times
Been thanked: 9 times

Trichius gallicus Dejean, 1821 - teraz tak

Post autor: Jacek Kalisiak »

[post połączony]

FRANK-THORSTEN KRELL 2012 On nomenclature and synonymy of Trichius rosaceus, T. gallicus, and T. zonatus (Coleoptera: Scarabaeidae: Cetoniinae: Trichiini) - Zootaxa 3278: 61–68 (2012)
http://www.mapress.com/zootaxa/2012/f/zt03278p068.pdf
ODPOWIEDZ

Wróć do „SCARABAEOIDEA”