Znaleziono 8 wyników
- środa, 19 czerwca 2024, 19:32
- Przejdź do Forum
- Przejdź do tematu
Re: Parnopes grandior - nowe siedlisko?
3. Czy w przypadku gatunku z polskiej czerwonej księgi taka lokalizację powinno się gdzieś zgłosić? Wiadomo, że obowiązku nie masz, ale ... warto umieścić obserwację w miejscu, gdzie specjaliści będą mogli ją zobaczyć i wykorzystać, chociażby do nadchodzącej nowej oceny zagrożenia gatunku. Polecam ...
- środa, 19 czerwca 2024, 19:53
- Przejdź do Forum
- Przejdź do tematu
Wg moich "urzędniczych" doświadczeń, to właśnie ukrywanie lokalizacji bardziej zagraża stanowiskom ...
- czwartek, 20 czerwca 2024, 13:53
- Przejdź do Forum
- Przejdź do tematu
Chyba można sobie odpuścić, ale jakieś najpóźniejsze w sezonie to można (gdyby ktoś fenologię analizował) i w kolejnym sezonie żeby chociaż 1 notowanie z sezonu było (warto wiedzieć kiedy stanowisko zanikło)
- niedziela, 7 lipca 2024, 01:18
- Przejdź do Forum
- Przejdź do tematu
Re: P. cuprea metalica czy C. aurata?
Na tym wykadrowanym niewiele widać, a na tym drugim ujęciu ewidentna Cetonia
- wtorek, 9 lipca 2024, 17:43
- Przejdź do Forum
- Przejdź do tematu
Re: P. cuprea metalica czy C. aurata?
A ja właśnie mam różne takie okazy, szczególnie długą serię i ciekawą z Biebrzańskiego Parku Narodowego. Jakiś czas temu "wyszedłem" z żuków, z Cetoniidae, a nigdy w tej działce nie czułem się pewnie, bo nigdy nie podchodziłem poważnie, tak jak to staram się robić w przypadku kózek. Niemni...
- poniedziałek, 22 lipca 2024, 14:44
- Przejdź do Forum
- Przejdź do tematu
Re: Cicindela hybrida?
raczej tak, ale jak masz zdjęcie wargi górnej i głowy to wstaw.
- sobota, 17 sierpnia 2024, 13:03
- Przejdź do Forum
- Przejdź do tematu
Re: Liczba kropek Ceratomegilla notata
Hej, liczba kropek u biedronek jest raczej stała, ale zdarzają się osobniki, które takie zredukowane kropki mają. Kropki to nie jest najważniejsza cecha w identyfikacji gatunków. Identyfikacja ze zdjęć jest dość łatwa przy biedronkach "dużych", przy maluchach trzeba zajrzeć pod "podwo...
- niedziela, 27 października 2024, 11:04
- Przejdź do Forum
- Przejdź do tematu
Re: Chrysolina rufa? Prośba o weryfikację
To jest Chrysolina rufa. W Polsce występuje podgatunek Ch. rufa squalida Suffrian, 1851. W kluczu Warchałowskiego były dwa gatunki: Ch. rufa i Ch. lapidaria, ale obecnie Ch. lapidaria jest uważana za synonim Ch. rufa squalida. W Bieszczadach występuje ta forma, która ma mocno zaznaczone kąty barkowe...