Znaleziono 6 wyników
- czwartek, 15 lutego 2024, 10:30
- Przejdź do Forum
- Przejdź do tematu
Re: Owady mniej lub bardziej interesujące. ?????
Mam samca "podpadającego" z wyglądu pod ten gatunek. Kopulator charakterystyczny, ugotuję w najbliższych dniach i się wyjaśni. Co z nim? Teraz jest do pokazania większy motyl, ale taka średniej wielkości sówka, Sideridis lampra (Schawerda, 1913). W Europie gatunek ten nie został jeszcze w...
- piątek, 23 lutego 2024, 17:23
- Przejdź do Forum
- Przejdź do tematu
Następną sówką występującą bardzo lokalnie w Europie Południowej jest Hadena wehrlii (Draudt, 1934), w niektórych hiszpańskich górach (Sierra Nevada itp.) i nieco częściej spotykana jako podgatunek Hadena wehrlii frequens Hacker, 1996, na południowych Bałkanach (północna Grecja, Albania, Macedonia, ...
- czwartek, 4 lipca 2024, 10:56
- Przejdź do Forum
- Przejdź do tematu
Po planowanej dłuższej przerwie powracam do wątku. Należało dać mały oddech i zgromadzić nieco nowego materiału. Drugim powodem był mój wyjazd na łowy do południowej Turcji, to jakby ubiegłoroczna kontynuacja poszukiwań entomologicznego materiału. Tym razem miejsce eksploracji nie zmieniło się, nato...
- piątek, 16 sierpnia 2024, 16:48
- Przejdź do Forum
- Przejdź do tematu
Sesamia nonagrioides (Lefèbvre, 1827), (Lepidoptera: Noctuidae), to gatunek w rodzaju reprezentowany wspólnie z S.cretica. Został bardzo dobrze opisany i zbadany, to dlatego, że powoduje poważne uszkodzenia na plantacjach kukurydzy. Motyl ten został opisany dość późno. Uszkodzenia na łodygach i kolb...
- czwartek, 23 stycznia 2025, 17:39
- Przejdź do Forum
- Przejdź do tematu
Na zdjęciu Eupithecia silenicolata Mabille, 1866. Egzemplarz Geometridae złowiłem w południowo-zachodniej Bułgarii. Niewielki motyl z ciemniejszym odcieniem (brak śladu białego koloru na skrzydłach). Tylne skrzydło ma bardzo zredukowane przepaski. Można go pomylić z dwoma gatunkami: E. schiefereri i...
- piątek, 8 sierpnia 2025, 17:00
- Przejdź do Forum
- Przejdź do tematu
Re: Catocala do oznaczenia
Catocala nupta.