Forum Entomologiczne - Chrząszcze i Motyle Polski - strona główna

Polskie Forum Entomologiczne

PFEnt. - http://www.entomo.pl/forum/
Teraz jest czwartek, 14 gru 2017, 07:24

Strefa czasowa: UTC + 1




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|     Prosimy o podawanie miejsca i daty obserwacji. To przyśpieszy oznaczenie i ułatwi dyskusję.     |
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: EntomoLabels- prosze o pomoc
PostNapisane: czwartek, 3 mar 2011, 22:25 
Offline

Dołączył(a): środa, 12 maja 2010, 07:25
Posty: 189
Lokalizacja: wies
Specjalność:
Witam !

Mam problem z uruchomieniem Entomolabels, po uruchomieniu wyskakuje mi wiadomos ze baza danych jest przeznaczona tylko do odczytu.i  ze nie bedzie mozliwosci zapisywania zmian dokonanych na obiektach i definicjach obiektów. Probowalem w offisie 2000 i 2007 i wszedzie tak samo. Pomozcie co mam zrobic?


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: EntomoLabels- prosze o pomoc
PostNapisane: czwartek, 3 mar 2011, 22:44 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 2 lut 2004, 23:27
Posty: 3792
Lokalizacja: Skierniewice
UTM: DC45
poziom: zaawansowany
Specjalność:
Kliknij prawym przyciskiem myszki na pliku, z menu wybierz właściwości i odznacz pole "tylko do odczytu".


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: EntomoLabels- prosze o pomoc
PostNapisane: czwartek, 3 mar 2011, 22:54 
Offline

Dołączył(a): środa, 12 maja 2010, 07:25
Posty: 189
Lokalizacja: wies
Specjalność:
Nie da rady !
Pokazalo mi sie takie cos.


Załączniki:
bez tytułu.JPG
bez tytułu.JPG [ 88.62 KiB | Przeglądane 2571 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: EntomoLabels- prosze o pomoc
PostNapisane: czwartek, 3 mar 2011, 23:01 
Offline

Dołączył(a): środa, 12 maja 2010, 07:25
Posty: 189
Lokalizacja: wies
Specjalność:
dodam jeszcze ze gdy otwieram plik sciagniety ze strony na ikonce jest kłódka i kluczyk moze to cos pomoze


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: EntomoLabels- prosze o pomoc
PostNapisane: piątek, 4 mar 2011, 07:26 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 2 lut 2004, 23:27
Posty: 3792
Lokalizacja: Skierniewice
UTM: DC45
poziom: zaawansowany
Specjalność:
Ściągnięty plik zapisz najpierw np. na pulpicie, potem dopiero otwieraj. Z tego co widzę próbujesz od razu otworzyć wprost z lokalizacji sieciowej.
Plik "z kłódką" oznacza, że jest to wersja skompilowana i to jest jak najbardziej normalne.
Gdyby nie ciągły brak czasu już byłaby gotowa EntomoLabels v5.0. (Access 2007 i 2010)...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: EntomoLabels- prosze o pomoc
PostNapisane: piątek, 4 mar 2011, 07:37 
Offline

Dołączył(a): środa, 12 maja 2010, 07:25
Posty: 189
Lokalizacja: wies
Specjalność:
Dziekuje za pomoc.
Przy okazji zapytam jeszcze, czy da sie naraz zrobić np.100 takich samych etykietek, żeby nie wpisywać danych po kolei, kazdą z osobna.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: EntomoLabels- prosze o pomoc
PostNapisane: piątek, 4 mar 2011, 07:50 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 2 lut 2004, 23:27
Posty: 3792
Lokalizacja: Skierniewice
UTM: DC45
poziom: zaawansowany
Specjalność:
Tak, po prawej stronie jest pole gdzie można wpisać albo wybrać ilość etykiet.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: EntomoLabels- prosze o pomoc
PostNapisane: piątek, 4 mar 2011, 08:58 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 18 cze 2007, 16:13
Posty: 5926
Lokalizacja: Młoszowa
UTM: CA-95
Specjalność:
Hej!Grzegorz, a czy przewidujesz w nowej wersji "powtarzalność" rodzajów etykiet?
Ja korzystam cały czas z Twojego programu  ,ostatnio robiłem etykiety determinacyjne do sówek (wszystkie gatunki),używałem do tego 9x24 (drawer),sówek jak wiemy jest "kilka" gatunków  :wink: -za każdym razem musiałem etykietę 7x14 zamieniać na 9x24drawer ,po przejechaniu setki czułem się dziwnie  8) .Czy  może jest już taka opcja ,a tylko ja czegoś nie wiem?.
Pozdrawiam Rafał.


Góra
 Zobacz profil WWW 
 
 Tytuł: Re: EntomoLabels- prosze o pomoc
PostNapisane: piątek, 4 mar 2011, 09:17 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 2 lut 2004, 23:27
Posty: 3792
Lokalizacja: Skierniewice
UTM: DC45
poziom: zaawansowany
Specjalność:
Można to zrobić. Musisz ustawić na jednej etykietce wszystkie parametry w/g uznania (rodzaj etykietki, justowanie, ramka, znacznik wbicia szpiliki) a potem nacisnąć przycisk jak na załączonym zdjęciu "Save current properties as default". Zostanie to zapamiętane dla bieżącego źródła. Domyślne parametry etykietek możesz definiować dla każdego źródła inne.


Załączniki:
el.jpg
el.jpg [ 53.12 KiB | Przeglądane 2480 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: EntomoLabels- prosze o pomoc
PostNapisane: piątek, 4 mar 2011, 09:26 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 18 cze 2007, 16:13
Posty: 5926
Lokalizacja: Młoszowa
UTM: CA-95
Specjalność:
Dzięki ! Ale ja jestem.... :bit
Hadeninae już załatwiłem ,ale zostały Noctuinae i parę mniejszych podrodzin,będzie prościej  :wink:
Pozdrawiam Rafał.


Góra
 Zobacz profil WWW 
 
 Tytuł: Re: EntomoLabels- prosze o pomoc
PostNapisane: piątek, 4 mar 2011, 10:05 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 2 lut 2004, 23:27
Posty: 3792
Lokalizacja: Skierniewice
UTM: DC45
poziom: zaawansowany
Specjalność:
Rafał Celadyn napisał(a):
Dzięki ! Ale ja jestem.... :bit
Hadeninae już załatwiłem ,ale zostały Noctuinae i parę mniejszych podrodzin,będzie prościej  :wink:
Pozdrawiam Rafał.

Nie spiesz się, wkrótce systematyczna rewolucja i będziesz musiał znów drukować :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: EntomoLabels- prosze o pomoc
PostNapisane: piątek, 4 mar 2011, 10:29 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 18 cze 2007, 16:13
Posty: 5926
Lokalizacja: Młoszowa
UTM: CA-95
Specjalność:
Grzegorz Banasiak napisał(a):
Nie spiesz się, wkrótce systematyczna rewolucja i będziesz musiał znów drukować :)

Na moje potrzeby wystarczy ten układ który jest  ,a "systematyczną rewolucje" zostawiam systematykom  :wink: .
Pozdrawiam Rafał.

edit:Jeszcze na marginesie ,wybrałem układ wg.strony  Krzyśka Jonko czyli wg.(chyba?)Fauna  Europea i uważam że to był duży błąd  :? ,w tym układzie rodzaje bardzo zbliżone morfologicznnie są rozstrzelone nieraz w trzech gablotach... :cry: ,trochę to utrudnia porównywanie...odradzam !!!! :wink:


Góra
 Zobacz profil WWW 
 
 Tytuł: Re: EntomoLabels- prosze o pomoc
PostNapisane: piątek, 4 mar 2011, 12:12 
Rafał Celadyn napisał(a):
Jeszcze na marginesie ,wybrałem układ wg.strony Krzyśka Jonko czyli wg.(chyba?)Fauna Europea i uważam że to był duży błąd :? ,w tym układzie rodzaje bardzo zbliżone morfologicznnie są rozstrzelone nieraz w trzech gablotach... :cry: ,trochę to utrudnia porównywanie...odradzam !!!! :wink:

Myślę, że najbardziej klasyczna i zrozumiała systematyka jest wg
http://www.lepiforum.de/cgi-bin/lepiwik ... gsfamilien
Stron Krzyśka Jonko i Fauna Europea jest układem alfabetycznym. I uważam, że ma to swoje wady. Przy np. Coleophorach niby łatwiej znaleźć gatunek, ale z kolei gatunki bliźniacze są rozstrzelone.
A co do zmian to trzeba by mieć anielską cierpliwość i moce przerobowe.


Góra
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

Protected by Anti-Spam ACPPowered by phpBB® Forum Software © phpBB Group