Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)
Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)
Zapraszam na nasz kanał yt
Odc.1 : świerszcze w cieście curry : http://www.youtube.com/watch?v=Cm6DTdU7WMs
Odc.2 : świerszcze na słodko : http://www.youtube.com/watch?v=3tJ-4jzwYdg
Dopiero się rozkręcamy, tak więc mile widziane wszelkie komentarze, sugestie itp
Odc.1 : świerszcze w cieście curry : http://www.youtube.com/watch?v=Cm6DTdU7WMs
Odc.2 : świerszcze na słodko : http://www.youtube.com/watch?v=3tJ-4jzwYdg
Dopiero się rozkręcamy, tak więc mile widziane wszelkie komentarze, sugestie itp
- jacek98
- Posty: 240
- Rejestracja: poniedziałek, 29 października 2012, 14:44
- UTM: WT72
- Lokalizacja: Głogów
Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)
zadnego owada bym nie zjadl. czy to w carry czy innym sosie.
- Grzegorz Banasiak
- Posty: 4470
- Rejestracja: poniedziałek, 2 lutego 2004, 23:27
- UTM: DC45
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
- Kontakt:
Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)
W naszej kulturze jedzenie owadów budzi powszechny wstręt, trudno zatem o komentarze inne niż krytyczne czy też jakieś sugestie. Gdybyście to nagrywali na ulicy w Bangkoku i Tajowie by próbowali te "smakołyki" może by to miało jakiś wymiar kulinarny. W Polsce w mojej ocenie nie ma to najmniejszego sensu. Warsztat kulinarny też budzi lekkie przerażenie. Moja ocena - zdecydowanie negatywna.C33lly pisze:Zapraszam na nasz kanał yt
Odc.1 : świerszcze w cieście curry : http://www.youtube.com/watch?v=Cm6DTdU7WMs
Odc.2 : świerszcze na słodko : http://www.youtube.com/watch?v=3tJ-4jzwYdg
Dopiero się rozkręcamy, tak więc mile widziane wszelkie komentarze, sugestie itp
Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)
Tylko co interesującego byłoby w tym? W tych krajach jest to zupełnie normalne i powszechne.Grzegorz Banasiak pisze: Gdybyście to nagrywali na ulicy w Bangkoku i Tajowie by próbowali te "smakołyki" może by to miało jakiś wymiar kulinarny. W Polsce w mojej ocenie nie ma to najmniejszego sensu. Warsztat kulinarny też budzi lekkie przerażenie. Moja ocena - zdecydowanie negatywna.
W naszym przekonaniu, w Polsce ma to sens, bo ludzie zbyt panicznie do tego podchodzą, uważanie tego jedzenia za gorsze lub obrzydliwe wręcz, jest bezpodstawne. To tylko nasza podświadomość płata nam figle, od dziecka jesteśmy uczeni że "robaki" są fe, a wystarczy spróbować. Dopiero wtedy możemy wyrazić zdanie czy nam to smakuje czy nie.
Nie spodziewamy się wyparcia schabowego z jadłospisu, chodzi nam przede wszystkim o przełamanie tego strachu oraz ciekawe urozmaicenie diety.
Nie będę teraz wypisywać zalet jakie nosi spożywanie owadziego mięsa, dla nas i dla środowiska bo zapewne pojawi się to na naszych filmach
I jeszcze jedno: bezkręgowce to nie tylko "obrzydliwe" owady, także dla wyjątkowo opornych w tym zakresie też coś będzie
Pozdrawiam.
- Grzegorz Banasiak
- Posty: 4470
- Rejestracja: poniedziałek, 2 lutego 2004, 23:27
- UTM: DC45
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
- Kontakt:
Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)
Jesteś na forum entomologicznym a więc takim, które gromadzi miłośników owadów. W wielu krajach pewne zwyczaje kulinarne są powszechne co nie oznacza, że mają szansę przyjąć się u nas. Wspomnę choćby o gotowaniu piskląt w jajkach przed wylęgiem, wyjadaniu mózgów małp zabijanych przy stoliku, zjadaniu szczeniąt, przyrządzaniu trujących gatunków ryb i wielu innych. Próba wprowadzenia ich na polski rynek na pewno nie miałaby szans albo zakończyła się ukaraniem. W wypadku owadów byłoby to może bardziej akceptowalne ale równie niesmaczne (pomijam walory smakowe samych potraw).
Może nadawało by się to do "Dzień dobry TVN" albo "Teleexpresu" jako ciekawostka. Nie sądzę, żeby większość (a nawet mniejszość) Polaków z supermarketowego jedzenia odpadowego (ale taniego) przerzuciła się na ekologiczne koniki polne w karmelu.
Lepszym pomysłem byłoby pokazanie jak produkuje się mięso do sklepów, wędliny (brrr.) jak piecze się chleb, robi serki i mleko, dżemy i że w słoiczku chrzanu jest go 0.5%, żeby uświadomić jak przemysł robi ludzi w bambuko, czego nie kupować i jak nie używać soli drogowej , suplementów diety, benzoesanu sodu, aromatów identycznych z naturalnym itp. badziewia. To byłoby coś !
Może nadawało by się to do "Dzień dobry TVN" albo "Teleexpresu" jako ciekawostka. Nie sądzę, żeby większość (a nawet mniejszość) Polaków z supermarketowego jedzenia odpadowego (ale taniego) przerzuciła się na ekologiczne koniki polne w karmelu.
Lepszym pomysłem byłoby pokazanie jak produkuje się mięso do sklepów, wędliny (brrr.) jak piecze się chleb, robi serki i mleko, dżemy i że w słoiczku chrzanu jest go 0.5%, żeby uświadomić jak przemysł robi ludzi w bambuko, czego nie kupować i jak nie używać soli drogowej , suplementów diety, benzoesanu sodu, aromatów identycznych z naturalnym itp. badziewia. To byłoby coś !
-
- Posty: 3277
- Rejestracja: wtorek, 9 października 2007, 22:25
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)
Grzegorz, takie coś już jestGrzegorz Banasiak pisze:Lepszym pomysłem byłoby pokazanie jak produkuje się mięso do sklepów, wędliny (brrr.) jak piecze się chleb, robi serki i mleko, dżemy i że w słoiczku chrzanu jest go 0.5%, żeby uświadomić jak przemysł robi ludzi w bambuko, czego nie kupować i jak nie używać soli drogowej , suplementów diety, benzoesanu sodu, aromatów identycznych z naturalnym itp. badziewia. To byłoby coś !
http://tvnplayer.pl/programy-online/wie ... cinki,122/
- Grzegorz Banasiak
- Posty: 4470
- Rejestracja: poniedziałek, 2 lutego 2004, 23:27
- UTM: DC45
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
- Kontakt:
Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)
Bartek, wiem, wiem, ale tego nigdy za wiele
Na smażone owady społeczeństwo nie jest gotowe i chyba długo nie będzie. A Wiem co jem - jak najbardziej - program godny polecenia.
Na smażone owady społeczeństwo nie jest gotowe i chyba długo nie będzie. A Wiem co jem - jak najbardziej - program godny polecenia.
- Dark
- Posty: 865
- Rejestracja: czwartek, 3 marca 2005, 00:14
- UTM: EC07
- Specjalność: Coleoptera saproksyliczne
- profil zainteresowan: Fotografia Mikrofotografia Podróże
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)
A ja muszę powiedzieć, że "nie taki diabeł straszny jak go malują". Niedawno miałem okazję popróbować takich specjałów:
http://www.terrarium.pl/blog/16/entry-5 ... a-talerzu/
Kilka zakąsiłem nawet żywcem... da się
http://www.terrarium.pl/blog/16/entry-5 ... a-talerzu/
Kilka zakąsiłem nawet żywcem... da się
Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)
No właśnie, napisałeś na Terrarium o zjedzeniu żywego drewnojada - to przecież czarnuch, nie był smrodliwy? Bo o ile jedzenie szarańczaków (tym bardziej po obróbce cieplnej) zupełnie mnie nie rusza, to Tenebrionidków czy popularnych w Ameryce Łacińskiej niektórych tarczówkowatych kijem bym nie tknęła, właśnie ze względu na ich "walory" zapachoweDark pisze:Kilka zakąsiłem nawet żywcem... da się
- Dark
- Posty: 865
- Rejestracja: czwartek, 3 marca 2005, 00:14
- UTM: EC07
- Specjalność: Coleoptera saproksyliczne
- profil zainteresowan: Fotografia Mikrofotografia Podróże
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)
W przypadku drewnojadów, cuchną głównie imago. Larwy tychże, podobnie jak mączniki, daje się zjeść na surowo bez dodatkowych efektów zapachowych. Walory smakowe są jednak w takim wypadku nawet bardziej niż średnie. Trochę chityny między zębami, hemolimfa i "flaczki" raczej bez smaku. Dopiero po przysmażeniu i przyprawieniu smakuje to całkiem nieźle.
Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu z żoną spróbujemy sił w przysmażaniu karaczanów madagaskarskich. To może być ciekawa potrawa
Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu z żoną spróbujemy sił w przysmażaniu karaczanów madagaskarskich. To może być ciekawa potrawa
Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)
A, larwa, to zmienia postać rzeczy. Bo zwizualizowałam sobie chrupanie imago czarnucha i trochę mnie otrząsnęło
Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)
Gdzie odbywał się taki event?Dark pisze:A ja muszę powiedzieć, że "nie taki diabeł straszny jak go malują". Niedawno miałem okazję popróbować takich specjałów:
http://www.terrarium.pl/blog/16/entry-5 ... a-talerzu/
Kilka zakąsiłem nawet żywcem... da się
Btw: Zapraszam na 3 odc. szarańcze w tortilli, naprawdę niech żałują Ci którzy nie spróbują, aż sami byliśmy zaskoczeni
- Dark
- Posty: 865
- Rejestracja: czwartek, 3 marca 2005, 00:14
- UTM: EC07
- Specjalność: Coleoptera saproksyliczne
- profil zainteresowan: Fotografia Mikrofotografia Podróże
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)
W Wawce, 17-18 listopada. "Good Food Fest" w Forcie Sokolnickiego.C33lly pisze: Gdzie odbywał się taki event?
- Dark
- Posty: 865
- Rejestracja: czwartek, 3 marca 2005, 00:14
- UTM: EC07
- Specjalność: Coleoptera saproksyliczne
- profil zainteresowan: Fotografia Mikrofotografia Podróże
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)
Jeśli ktoś jednak się zdecyduje
http://wawalove.pl/Restauracja-z-potraw ... adow-a7925
Ja się wybieram... żonę też zabieram
http://wawalove.pl/Restauracja-z-potraw ... adow-a7925
Ja się wybieram... żonę też zabieram
Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)
No i my też obowiązkowo, tylko nie wiadomo czy w dniu otwarcia
- Dark
- Posty: 865
- Rejestracja: czwartek, 3 marca 2005, 00:14
- UTM: EC07
- Specjalność: Coleoptera saproksyliczne
- profil zainteresowan: Fotografia Mikrofotografia Podróże
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)
Zgodnie z obietnicą, tylko później
Wczoraj razem z żoną zrobiliśmy mały eksperyment. Smażone na głębokim oleju szarańcze pustynne (Schistocerca gregaria), polane czekoladą. Super! Mus ze świerszczy Gryllodes sigillatus i sezamu, na krakersach, z ostrym sosem chili - świetne. Risotto z larw mączników i drewnojadów (Zophobas morio), z marchewką i dobrze przyprawione - też udane. Zawiodłem się tylko karaczanami madagaskarskimi. Nie dość, że śmierdzą po usmażeniu, to smakowo są takie sobie.
Generalnie, "mniam"!
Wczoraj razem z żoną zrobiliśmy mały eksperyment. Smażone na głębokim oleju szarańcze pustynne (Schistocerca gregaria), polane czekoladą. Super! Mus ze świerszczy Gryllodes sigillatus i sezamu, na krakersach, z ostrym sosem chili - świetne. Risotto z larw mączników i drewnojadów (Zophobas morio), z marchewką i dobrze przyprawione - też udane. Zawiodłem się tylko karaczanami madagaskarskimi. Nie dość, że śmierdzą po usmażeniu, to smakowo są takie sobie.
Generalnie, "mniam"!
-
- Administrator
- Posty: 1596
- Rejestracja: środa, 4 lutego 2004, 03:41
- Lokalizacja: Tomaszów Maz.
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 5 times
- Kontakt:
Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1515,title, ... aid=11094d
ONZ: jedząc więcej owadów, pokonamy głód na świecie
Zjadanie owadów może się przyczynić do opanowania głodu na świecie i zmniejszenia zanieczyszczeń - wynika z opublikowanego właśnie raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Jedząc owady można też schudnąć.
Autorzy raportu podają, że ponad 2 mld ludzi na świecie, głównie w Afryce i Azji, je owady, łącznie ponad 1 900 owadzich gatunków. Przyznają jednak, że w wielu krajach na Zachodzie wielką barierą przez zjadaniem insektów jest "wstręt konsumentów".
Osy, żuki i inne owady są obecnie "za mało wykorzystywane" jako żywność dla ludzi i bydła - stwierdzają autorzy raportu, dodając, że hodowla insektów jest "jedną z wielu dróg do zapewnienia bezpieczeństwa żywności".
Zwracają uwagę na odżywcze walory owadów, które zawierają dużo białka; np. gąsienica ma go więcej niż mielone mięso i w dodatku dziesięciokrotnie więcej żelaza. Występują wszędzie, rozmnażają się i rosną bardzo szybko, mają szybki przyrost masy i pozostawiają tylko nikły ślad węglowy.
Dla przykładu świerszcze wytwarzają taką samą ilość białka jak bydło w czasie 12-krotnie krótszym - twierdzą naukowcy z FAO. W dodatku emisja amoniaku z hodowli owadów jest o wiele niższa niż przy chowie trzody w chlewniach.
Owady są według autorów raportu szczególnie cennym dodatkiem dla niedożywionych dzieci.
Autorzy przypominają, że w pewnych regionach niektóre gatunki owadów uważane są za przysmak. Na przykład w południowej Afryce są gąsienice, które osiągają na rynku wysokie ceny jako luksusowa żywność.
Człowiek Zachodu generalnie odczuwa jednak barierę przed zjadaniem owadów i ich larw czy gąsienic. Naukowiec Arnold van Huis z holenderskiego Uniwersytetu w Wageningen, jeden z autorów raportu, zaznacza, że zachodnie uprzedzenia kulturowe łatwo obalić na poziomie smaku. Dziewięć z dziesięciu badanych przez niego osób przyznało, że bardziej smakowały im klopsiki ze zwykłego mięsa pół na pół z owadzim niż z samego konwencjonalnego surowca.
Większość jadalnych owadów według raportu FAO pozyskiwana jest w lasach i trafia na rynki niszowe. Organizacja ta wzywa do opracowania lepszych przepisów oraz produkcji uwzględniającej owady jako składnik pokarmów.
"Wykorzystanie owadów na dużą skalę jako składnika pożywienia jest technicznie wykonalne i w różnych częściach świata są już firmy, które przecierają drogę do spopularyzowania dań z owadów" - dodaje raport FAO.
wiadomości.wp.pl - zaloguj się do Facebooka i sprawdź, co zainteresowało Twoich znajomych.
ONZ: jedząc więcej owadów, pokonamy głód na świecie
PAP | dodane (18:15)
udostępnij
15
zobacz galerię
fot. WP.PL / Andrzej HulimkaPropozycja z menu restauracji podającej dania z owadów
AAA
Zjadanie owadów może się przyczynić do opanowania głodu na świecie i zmniejszenia zanieczyszczeń - wynika z opublikowanego właśnie raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Jedząc owady można też schudnąć.
Autorzy raportu podają, że ponad 2 mld ludzi na świecie, głównie w Afryce i Azji, je owady, łącznie ponad 1 900 owadzich gatunków. Przyznają jednak, że w wielu krajach na Zachodzie wielką barierą przez zjadaniem insektów jest "wstręt konsumentów".
Osy, żuki i inne owady są obecnie "za mało wykorzystywane" jako żywność dla ludzi i bydła - stwierdzają autorzy raportu, dodając, że hodowla insektów jest "jedną z wielu dróg do zapewnienia bezpieczeństwa żywności".
REKLAMA Czytaj dalej
Zwracają uwagę na odżywcze walory owadów, które zawierają dużo białka; np. gąsienica ma go więcej niż mielone mięso i w dodatku dziesięciokrotnie więcej żelaza. Występują wszędzie, rozmnażają się i rosną bardzo szybko, mają szybki przyrost masy i pozostawiają tylko nikły ślad węglowy.
Dla przykładu świerszcze wytwarzają taką samą ilość białka jak bydło w czasie 12-krotnie krótszym - twierdzą naukowcy z FAO. W dodatku emisja amoniaku z hodowli owadów jest o wiele niższa niż przy chowie trzody w chlewniach.
Owady są według autorów raportu szczególnie cennym dodatkiem dla niedożywionych dzieci.
Autorzy przypominają, że w pewnych regionach niektóre gatunki owadów uważane są za przysmak. Na przykład w południowej Afryce są gąsienice, które osiągają na rynku wysokie ceny jako luksusowa żywność.
Człowiek Zachodu generalnie odczuwa jednak barierę przed zjadaniem owadów i ich larw czy gąsienic. Naukowiec Arnold van Huis z holenderskiego Uniwersytetu w Wageningen, jeden z autorów raportu, zaznacza, że zachodnie uprzedzenia kulturowe łatwo obalić na poziomie smaku. Dziewięć z dziesięciu badanych przez niego osób przyznało, że bardziej smakowały im klopsiki ze zwykłego mięsa pół na pół z owadzim niż z samego konwencjonalnego surowca.
Większość jadalnych owadów według raportu FAO pozyskiwana jest w lasach i trafia na rynki niszowe. Organizacja ta wzywa do opracowania lepszych przepisów oraz produkcji uwzględniającej owady jako składnik pokarmów.
"Wykorzystanie owadów na dużą skalę jako składnika pożywienia jest technicznie wykonalne i w różnych częściach świata są już firmy, które przecierają drogę do spopularyzowania dań z owadów" - dodaje raport FAO.
Raport wzywa do włączania dań z insektów do restauracyjnych jadłospisów i sugeruje, że w "podniesieniu statusu" owadów mogłaby pomóc gastronomia i przemysł spożywczy, opracowując nowe przepisy kulinarne.
Drogę na talerze przecierają owadom także zwolennicy paleodiety - odżywiania wzorowanego na menu człowieka sprzed rewolucji neolitycznej, związanej z przejściem do osiadłego trybu życia i rolnictwa.
Mrówki i sfermentowane koniki polne serwuje swojej klienteli uznana już trzeci raz za najlepszą kuchnię duńska restauracja Noma.
ONZ: jedząc więcej owadów, pokonamy głód na świecie
Zjadanie owadów może się przyczynić do opanowania głodu na świecie i zmniejszenia zanieczyszczeń - wynika z opublikowanego właśnie raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Jedząc owady można też schudnąć.
Autorzy raportu podają, że ponad 2 mld ludzi na świecie, głównie w Afryce i Azji, je owady, łącznie ponad 1 900 owadzich gatunków. Przyznają jednak, że w wielu krajach na Zachodzie wielką barierą przez zjadaniem insektów jest "wstręt konsumentów".
Osy, żuki i inne owady są obecnie "za mało wykorzystywane" jako żywność dla ludzi i bydła - stwierdzają autorzy raportu, dodając, że hodowla insektów jest "jedną z wielu dróg do zapewnienia bezpieczeństwa żywności".
Zwracają uwagę na odżywcze walory owadów, które zawierają dużo białka; np. gąsienica ma go więcej niż mielone mięso i w dodatku dziesięciokrotnie więcej żelaza. Występują wszędzie, rozmnażają się i rosną bardzo szybko, mają szybki przyrost masy i pozostawiają tylko nikły ślad węglowy.
Dla przykładu świerszcze wytwarzają taką samą ilość białka jak bydło w czasie 12-krotnie krótszym - twierdzą naukowcy z FAO. W dodatku emisja amoniaku z hodowli owadów jest o wiele niższa niż przy chowie trzody w chlewniach.
Owady są według autorów raportu szczególnie cennym dodatkiem dla niedożywionych dzieci.
Autorzy przypominają, że w pewnych regionach niektóre gatunki owadów uważane są za przysmak. Na przykład w południowej Afryce są gąsienice, które osiągają na rynku wysokie ceny jako luksusowa żywność.
Człowiek Zachodu generalnie odczuwa jednak barierę przed zjadaniem owadów i ich larw czy gąsienic. Naukowiec Arnold van Huis z holenderskiego Uniwersytetu w Wageningen, jeden z autorów raportu, zaznacza, że zachodnie uprzedzenia kulturowe łatwo obalić na poziomie smaku. Dziewięć z dziesięciu badanych przez niego osób przyznało, że bardziej smakowały im klopsiki ze zwykłego mięsa pół na pół z owadzim niż z samego konwencjonalnego surowca.
Większość jadalnych owadów według raportu FAO pozyskiwana jest w lasach i trafia na rynki niszowe. Organizacja ta wzywa do opracowania lepszych przepisów oraz produkcji uwzględniającej owady jako składnik pokarmów.
"Wykorzystanie owadów na dużą skalę jako składnika pożywienia jest technicznie wykonalne i w różnych częściach świata są już firmy, które przecierają drogę do spopularyzowania dań z owadów" - dodaje raport FAO.
wiadomości.wp.pl - zaloguj się do Facebooka i sprawdź, co zainteresowało Twoich znajomych.
ONZ: jedząc więcej owadów, pokonamy głód na świecie
PAP | dodane (18:15)
udostępnij
15
zobacz galerię
fot. WP.PL / Andrzej HulimkaPropozycja z menu restauracji podającej dania z owadów
AAA
Zjadanie owadów może się przyczynić do opanowania głodu na świecie i zmniejszenia zanieczyszczeń - wynika z opublikowanego właśnie raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Jedząc owady można też schudnąć.
Autorzy raportu podają, że ponad 2 mld ludzi na świecie, głównie w Afryce i Azji, je owady, łącznie ponad 1 900 owadzich gatunków. Przyznają jednak, że w wielu krajach na Zachodzie wielką barierą przez zjadaniem insektów jest "wstręt konsumentów".
Osy, żuki i inne owady są obecnie "za mało wykorzystywane" jako żywność dla ludzi i bydła - stwierdzają autorzy raportu, dodając, że hodowla insektów jest "jedną z wielu dróg do zapewnienia bezpieczeństwa żywności".
REKLAMA Czytaj dalej
Zwracają uwagę na odżywcze walory owadów, które zawierają dużo białka; np. gąsienica ma go więcej niż mielone mięso i w dodatku dziesięciokrotnie więcej żelaza. Występują wszędzie, rozmnażają się i rosną bardzo szybko, mają szybki przyrost masy i pozostawiają tylko nikły ślad węglowy.
Dla przykładu świerszcze wytwarzają taką samą ilość białka jak bydło w czasie 12-krotnie krótszym - twierdzą naukowcy z FAO. W dodatku emisja amoniaku z hodowli owadów jest o wiele niższa niż przy chowie trzody w chlewniach.
Owady są według autorów raportu szczególnie cennym dodatkiem dla niedożywionych dzieci.
Autorzy przypominają, że w pewnych regionach niektóre gatunki owadów uważane są za przysmak. Na przykład w południowej Afryce są gąsienice, które osiągają na rynku wysokie ceny jako luksusowa żywność.
Człowiek Zachodu generalnie odczuwa jednak barierę przed zjadaniem owadów i ich larw czy gąsienic. Naukowiec Arnold van Huis z holenderskiego Uniwersytetu w Wageningen, jeden z autorów raportu, zaznacza, że zachodnie uprzedzenia kulturowe łatwo obalić na poziomie smaku. Dziewięć z dziesięciu badanych przez niego osób przyznało, że bardziej smakowały im klopsiki ze zwykłego mięsa pół na pół z owadzim niż z samego konwencjonalnego surowca.
Większość jadalnych owadów według raportu FAO pozyskiwana jest w lasach i trafia na rynki niszowe. Organizacja ta wzywa do opracowania lepszych przepisów oraz produkcji uwzględniającej owady jako składnik pokarmów.
"Wykorzystanie owadów na dużą skalę jako składnika pożywienia jest technicznie wykonalne i w różnych częściach świata są już firmy, które przecierają drogę do spopularyzowania dań z owadów" - dodaje raport FAO.
Raport wzywa do włączania dań z insektów do restauracyjnych jadłospisów i sugeruje, że w "podniesieniu statusu" owadów mogłaby pomóc gastronomia i przemysł spożywczy, opracowując nowe przepisy kulinarne.
Drogę na talerze przecierają owadom także zwolennicy paleodiety - odżywiania wzorowanego na menu człowieka sprzed rewolucji neolitycznej, związanej z przejściem do osiadłego trybu życia i rolnictwa.
Mrówki i sfermentowane koniki polne serwuje swojej klienteli uznana już trzeci raz za najlepszą kuchnię duńska restauracja Noma.
- Dark
- Posty: 865
- Rejestracja: czwartek, 3 marca 2005, 00:14
- UTM: EC07
- Specjalność: Coleoptera saproksyliczne
- profil zainteresowan: Fotografia Mikrofotografia Podróże
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)
Faktycznie, chodzi tu głównie o efekt "fuj!". Dodałbym, że na plus jest jeszcze ogromna wydajność hodowli bezkręgtowców, gdzie przy włożonej w nią paszy, akumulacja mierzona przyrostem masy, może osiągnąć 90% (w przypadku ssaków zaledwie 10-30%). W tym roku praktycznie raz, dwa razy w miesiącu robimy sobie jakieś dania składające się chociaż w połowie z owadów.
No i do końca maja można polować na winniczki... ale to już troszkę inny takson
No i do końca maja można polować na winniczki... ale to już troszkę inny takson
- Grzegorz Banasiak
- Posty: 4470
- Rejestracja: poniedziałek, 2 lutego 2004, 23:27
- UTM: DC45
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
- Kontakt:
Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)
Będąc w Tajlandii wielokrotnie widziałem stoiska z pieczonymi na sto sposobów larwami, chrząszczami, szarańczą, skorpionami. Wyglądało to niesmacznie ale miejscowi jedli. Mimo chęci - nie zdecydowałem się na konsumpcję
- malczewska.alicja
- Posty: 22
- Rejestracja: poniedziałek, 7 października 2013, 10:11
- Gender: women
- Kontakt:
Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)
Mimo różnych argumentów, które przedstawiają miłośnicy jedzenia owadów osobiście raczej pozostanę przy innych specjałach. Chociaż przyznaję, że niektóre z tych przepisów są ciekawe.
- Grzegorz Banasiak
- Posty: 4470
- Rejestracja: poniedziałek, 2 lutego 2004, 23:27
- UTM: DC45
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
- Kontakt:
Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)
Gdybyś wiedziała co zjadasz w kiełbaskach, paróweczkach, pasztecikach i kabanoskach - to pieczona szarańcza byłaby rewelacjąmalczewska.alicja pisze:Mimo różnych argumentów, które przedstawiają miłośnicy jedzenia owadów osobiście raczej pozostanę przy innych specjałach. Chociaż przyznaję, że niektóre z tych przepisów są ciekawe.
- Dark
- Posty: 865
- Rejestracja: czwartek, 3 marca 2005, 00:14
- UTM: EC07
- Specjalność: Coleoptera saproksyliczne
- profil zainteresowan: Fotografia Mikrofotografia Podróże
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)
To swoją drogą. Ale fajnym argumentem jest też cena.Grzegorz Banasiak pisze:Gdybyś wiedziała co zjadasz w kiełbaskach, paróweczkach, pasztecikach i kabanoskach - to pieczona szarańcza byłaby rewelacjąmalczewska.alicja pisze:Mimo różnych argumentów, które przedstawiają miłośnicy jedzenia owadów osobiście raczej pozostanę przy innych specjałach. Chociaż przyznaję, że niektóre z tych przepisów są ciekawe.
W zeszłym tygodniu upichciliśmy z żoną dużą porcję risotto z drewnojadami. Starczyło na 3 dni dla dwóch osób. W sumie wyszło ok. 8zł za sycącą obiado-kolację. Gdyby owady pochodziły z mojej hodowli, a nie były "kupne", wyszłoby pewnie jeszcze taniej.
- Grzegorz Banasiak
- Posty: 4470
- Rejestracja: poniedziałek, 2 lutego 2004, 23:27
- UTM: DC45
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
- Kontakt:
- Miłosz Mazur
- Posty: 2565
- Rejestracja: czwartek, 26 stycznia 2006, 11:33
- UTM: CA08
- Poprzedni(e) login(y): Curculio
- Specjalność: Curculionoidea
- profil zainteresowan: Muzyka metalowa, fantastyka, gry planszowe
- Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle/Opole
- Podziękował(-a): 1 time
- Kontakt:
Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)
Jak byłem w tym roku w Tajlandii to smakowałem tamtejszych owadzich przysmaków. Mnogo tego było oj mnogo.
Owady gotowane czy duszone były mdłe i nijakie, nie polecam. Ale już świerszcze na ostro smażone w oleju... pycha
Idealna zagrycha do piwa.
Byłem nawet na "farmie" świerszczy gdzie w czymś w rodzaju kurników - świerszczników można było nabyć świerszcze na wagę. Kilogram kosztował ok 100 batów (jakieś 11-12 zł). Zakupiliśmy, a miejscowy kucharz przygotował nam tą świetną zagryche
Owady gotowane czy duszone były mdłe i nijakie, nie polecam. Ale już świerszcze na ostro smażone w oleju... pycha
Idealna zagrycha do piwa.
Byłem nawet na "farmie" świerszczy gdzie w czymś w rodzaju kurników - świerszczników można było nabyć świerszcze na wagę. Kilogram kosztował ok 100 batów (jakieś 11-12 zł). Zakupiliśmy, a miejscowy kucharz przygotował nam tą świetną zagryche
- Grzegorz Banasiak
- Posty: 4470
- Rejestracja: poniedziałek, 2 lutego 2004, 23:27
- UTM: DC45
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
- Kontakt:
Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)
Miłosz, ja nie zjadłem, mimo, że jechałem z nastawieniem że jednak zjem. Z bliska nie wyglądało to zachęcająco, przynajmniej na Khao San Rd. Coś jakby wyjąć larwy z alkoholu i wysuszyć
Ostatnio w Mam Talent było takie smażenie i Chylińskiej smakowało Cóż, może przy następnym pobycie w Tajlandii się odważę.
Ostatnio w Mam Talent było takie smażenie i Chylińskiej smakowało Cóż, może przy następnym pobycie w Tajlandii się odważę.
- Dark
- Posty: 865
- Rejestracja: czwartek, 3 marca 2005, 00:14
- UTM: EC07
- Specjalność: Coleoptera saproksyliczne
- profil zainteresowan: Fotografia Mikrofotografia Podróże
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)
Mi, dodatkowa para kończyn, z pewnością by się przydałaGrzegorz Banasiak pisze:Darek, oglądałeś horror "Mucha" ? To uważaj...
W tym roku wyjazd mnie niestety ominął (zmieniłem pracę) i tylko żona pojechała do Tajlandii. Tam, do woli, smakowała różne ciekawostki. Całe szczęście przywiozła mi kilka smażonych skorpionów i pluskwiaków (chyba coś z Belostomatidae). Smaczne to było
Faktycznie, jak owady, to tylko na ostro lub słodko. Mam jeszcze trochę sosu Sambal lampung z Borneo. Dodaję go do większości potraw.
- Załączniki
-
- Smażony skorpion Heterometrus sp.
- _DSC7953.jpg (43.67 KiB) Przejrzano 8180 razy
- malczewska.alicja
- Posty: 22
- Rejestracja: poniedziałek, 7 października 2013, 10:11
- Gender: women
- Kontakt:
Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)
Domyślam się, ale szczerze przyznam, że dokładniej wolę nie wiedzieć. Z owadami jest chyba problem taki, że u nas nadal się to dosyć niespotykane i trudno się przełamaćGrzegorz Banasiak pisze:Gdybyś wiedziała co zjadasz w kiełbaskach, paróweczkach, pasztecikach i kabanoskach - to pieczona szarańcza byłaby rewelacjąmalczewska.alicja pisze:Mimo różnych argumentów, które przedstawiają miłośnicy jedzenia owadów osobiście raczej pozostanę przy innych specjałach. Chociaż przyznaję, że niektóre z tych przepisów są ciekawe.
Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)
To prawda, u nas to nie należy do normalnych rzeczy, ale może kiedyś ludzie się przekonają