Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)

Awatar użytkownika
C33lly
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 30 maja 2010, 13:14
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)

Post autor: C33lly »

Zapraszam na nasz kanał yt

Odc.1 : świerszcze w cieście curry : http://www.youtube.com/watch?v=Cm6DTdU7WMs
Odc.2 : świerszcze na słodko : http://www.youtube.com/watch?v=3tJ-4jzwYdg

Dopiero się rozkręcamy, tak więc mile widziane wszelkie komentarze, sugestie itp :)
Awatar użytkownika
jacek98
Posty: 240
Rejestracja: poniedziałek, 29 października 2012, 14:44
UTM: WT72
Lokalizacja: Głogów

Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)

Post autor: jacek98 »

Szczerze....
mysle ze nie zjadl bym ,,swierszczy'' :)
Awatar użytkownika
C33lly
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 30 maja 2010, 13:14
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)

Post autor: C33lly »

To poczekaj na inne owady :)
Awatar użytkownika
jacek98
Posty: 240
Rejestracja: poniedziałek, 29 października 2012, 14:44
UTM: WT72
Lokalizacja: Głogów

Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)

Post autor: jacek98 »

zadnego owada bym nie zjadl. czy to w carry czy innym sosie. :)
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
Posty: 4470
Rejestracja: poniedziałek, 2 lutego 2004, 23:27
UTM: DC45
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 1 time
Kontakt:

Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)

Post autor: Grzegorz Banasiak »

C33lly pisze:Zapraszam na nasz kanał yt
Odc.1 : świerszcze w cieście curry : http://www.youtube.com/watch?v=Cm6DTdU7WMs
Odc.2 : świerszcze na słodko : http://www.youtube.com/watch?v=3tJ-4jzwYdg
Dopiero się rozkręcamy, tak więc mile widziane wszelkie komentarze, sugestie itp :)
W naszej kulturze jedzenie owadów budzi powszechny wstręt, trudno zatem o komentarze inne niż krytyczne czy też jakieś sugestie. Gdybyście to nagrywali na ulicy w Bangkoku i Tajowie by próbowali te "smakołyki" może by to miało jakiś wymiar kulinarny. W Polsce w mojej ocenie nie ma to najmniejszego sensu. Warsztat kulinarny też budzi lekkie przerażenie. Moja ocena - zdecydowanie negatywna.
Awatar użytkownika
C33lly
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 30 maja 2010, 13:14
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)

Post autor: C33lly »

Grzegorz Banasiak pisze: Gdybyście to nagrywali na ulicy w Bangkoku i Tajowie by próbowali te "smakołyki" może by to miało jakiś wymiar kulinarny. W Polsce w mojej ocenie nie ma to najmniejszego sensu. Warsztat kulinarny też budzi lekkie przerażenie. Moja ocena - zdecydowanie negatywna.
Tylko co interesującego byłoby w tym? W tych krajach jest to zupełnie normalne i powszechne.
W naszym przekonaniu, w Polsce ma to sens, bo ludzie zbyt panicznie do tego podchodzą, uważanie tego jedzenia za gorsze lub obrzydliwe wręcz, jest bezpodstawne. To tylko nasza podświadomość płata nam figle, od dziecka jesteśmy uczeni że "robaki" są fe, a wystarczy spróbować. Dopiero wtedy możemy wyrazić zdanie czy nam to smakuje czy nie.
Nie spodziewamy się wyparcia schabowego z jadłospisu, chodzi nam przede wszystkim o przełamanie tego strachu oraz ciekawe urozmaicenie diety.
Nie będę teraz wypisywać zalet jakie nosi spożywanie owadziego mięsa, dla nas i dla środowiska bo zapewne pojawi się to na naszych filmach :)

I jeszcze jedno: bezkręgowce to nie tylko "obrzydliwe" owady, także dla wyjątkowo opornych w tym zakresie też coś będzie :)

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
Posty: 4470
Rejestracja: poniedziałek, 2 lutego 2004, 23:27
UTM: DC45
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 1 time
Kontakt:

Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)

Post autor: Grzegorz Banasiak »

Jesteś na forum entomologicznym a więc takim, które gromadzi miłośników owadów. W wielu krajach pewne zwyczaje kulinarne są powszechne co nie oznacza, że mają szansę przyjąć się u nas. Wspomnę choćby o gotowaniu piskląt w jajkach przed wylęgiem, wyjadaniu mózgów małp zabijanych przy stoliku, zjadaniu szczeniąt, przyrządzaniu trujących gatunków ryb i wielu innych. Próba wprowadzenia ich na polski rynek na pewno nie miałaby szans albo zakończyła się ukaraniem. W wypadku owadów byłoby to może bardziej akceptowalne ale równie niesmaczne (pomijam walory smakowe samych potraw).
Może nadawało by się to do "Dzień dobry TVN" albo "Teleexpresu" jako ciekawostka. Nie sądzę, żeby większość (a nawet mniejszość) Polaków z supermarketowego jedzenia odpadowego (ale taniego) przerzuciła się na ekologiczne koniki polne w karmelu.
Lepszym pomysłem byłoby pokazanie jak produkuje się mięso do sklepów, wędliny (brrr.) jak piecze się chleb, robi serki i mleko, dżemy i że w słoiczku chrzanu jest go 0.5%, żeby uświadomić jak przemysł robi ludzi w bambuko, czego nie kupować i jak nie używać soli drogowej :), suplementów diety, benzoesanu sodu, aromatów identycznych z naturalnym itp. badziewia. To byłoby coś !
Bartek Pacuk
Posty: 3277
Rejestracja: wtorek, 9 października 2007, 22:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)

Post autor: Bartek Pacuk »

Grzegorz Banasiak pisze:Lepszym pomysłem byłoby pokazanie jak produkuje się mięso do sklepów, wędliny (brrr.) jak piecze się chleb, robi serki i mleko, dżemy i że w słoiczku chrzanu jest go 0.5%, żeby uświadomić jak przemysł robi ludzi w bambuko, czego nie kupować i jak nie używać soli drogowej :), suplementów diety, benzoesanu sodu, aromatów identycznych z naturalnym itp. badziewia. To byłoby coś !
Grzegorz, takie coś już jest :wink:
http://tvnplayer.pl/programy-online/wie ... cinki,122/
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
Posty: 4470
Rejestracja: poniedziałek, 2 lutego 2004, 23:27
UTM: DC45
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 1 time
Kontakt:

Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)

Post autor: Grzegorz Banasiak »

Bartek, wiem, wiem, ale tego nigdy za wiele :)
Na smażone owady społeczeństwo nie jest gotowe i chyba długo nie będzie. A Wiem co jem - jak najbardziej - program godny polecenia.
Awatar użytkownika
Dark
Posty: 865
Rejestracja: czwartek, 3 marca 2005, 00:14
UTM: EC07
Specjalność: Coleoptera saproksyliczne
profil zainteresowan: Fotografia Mikrofotografia Podróże
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)

Post autor: Dark »

A ja muszę powiedzieć, że "nie taki diabeł straszny jak go malują". Niedawno miałem okazję popróbować takich specjałów:

http://www.terrarium.pl/blog/16/entry-5 ... a-talerzu/

Kilka zakąsiłem nawet żywcem... da się :)
Awatar użytkownika
Aneta
Posty: 16269
Rejestracja: czwartek, 6 maja 2004, 12:14
UTM: CC88
Lokalizacja: Kutno

Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)

Post autor: Aneta »

Dark pisze:Kilka zakąsiłem nawet żywcem... da się :)
No właśnie, napisałeś na Terrarium o zjedzeniu żywego drewnojada - to przecież czarnuch, nie był smrodliwy? Bo o ile jedzenie szarańczaków (tym bardziej po obróbce cieplnej) zupełnie mnie nie rusza, to Tenebrionidków czy popularnych w Ameryce Łacińskiej niektórych tarczówkowatych kijem bym nie tknęła, właśnie ze względu na ich "walory" zapachowe ;)
Awatar użytkownika
Dark
Posty: 865
Rejestracja: czwartek, 3 marca 2005, 00:14
UTM: EC07
Specjalność: Coleoptera saproksyliczne
profil zainteresowan: Fotografia Mikrofotografia Podróże
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)

Post autor: Dark »

W przypadku drewnojadów, cuchną głównie imago. Larwy tychże, podobnie jak mączniki, daje się zjeść na surowo bez dodatkowych efektów zapachowych. Walory smakowe są jednak w takim wypadku nawet bardziej niż średnie. Trochę chityny między zębami, hemolimfa i "flaczki" raczej bez smaku. Dopiero po przysmażeniu i przyprawieniu smakuje to całkiem nieźle.

Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu z żoną spróbujemy sił w przysmażaniu karaczanów madagaskarskich. To może być ciekawa potrawa :)
Awatar użytkownika
Aneta
Posty: 16269
Rejestracja: czwartek, 6 maja 2004, 12:14
UTM: CC88
Lokalizacja: Kutno

Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)

Post autor: Aneta »

A, larwa, to zmienia postać rzeczy. Bo zwizualizowałam sobie chrupanie imago czarnucha i trochę mnie otrząsnęło ;)
Awatar użytkownika
C33lly
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 30 maja 2010, 13:14
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)

Post autor: C33lly »

Dark pisze:A ja muszę powiedzieć, że "nie taki diabeł straszny jak go malują". Niedawno miałem okazję popróbować takich specjałów:

http://www.terrarium.pl/blog/16/entry-5 ... a-talerzu/

Kilka zakąsiłem nawet żywcem... da się :)
Gdzie odbywał się taki event? :)

Btw: Zapraszam na 3 odc. szarańcze w tortilli, naprawdę niech żałują Ci którzy nie spróbują, aż sami byliśmy zaskoczeni :D
Awatar użytkownika
Dark
Posty: 865
Rejestracja: czwartek, 3 marca 2005, 00:14
UTM: EC07
Specjalność: Coleoptera saproksyliczne
profil zainteresowan: Fotografia Mikrofotografia Podróże
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)

Post autor: Dark »

C33lly pisze: Gdzie odbywał się taki event? :)
W Wawce, 17-18 listopada. "Good Food Fest" w Forcie Sokolnickiego.
Awatar użytkownika
Dark
Posty: 865
Rejestracja: czwartek, 3 marca 2005, 00:14
UTM: EC07
Specjalność: Coleoptera saproksyliczne
profil zainteresowan: Fotografia Mikrofotografia Podróże
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)

Post autor: Dark »

Jeśli ktoś jednak się zdecyduje :P

http://wawalove.pl/Restauracja-z-potraw ... adow-a7925

Ja się wybieram... żonę też zabieram ;)
Awatar użytkownika
C33lly
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 30 maja 2010, 13:14
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)

Post autor: C33lly »

No i my też obowiązkowo, tylko nie wiadomo czy w dniu otwarcia :)
Awatar użytkownika
Dark
Posty: 865
Rejestracja: czwartek, 3 marca 2005, 00:14
UTM: EC07
Specjalność: Coleoptera saproksyliczne
profil zainteresowan: Fotografia Mikrofotografia Podróże
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)

Post autor: Dark »

Zgodnie z obietnicą, tylko później ;)

Wczoraj razem z żoną zrobiliśmy mały eksperyment. Smażone na głębokim oleju szarańcze pustynne (Schistocerca gregaria), polane czekoladą. Super! Mus ze świerszczy Gryllodes sigillatus i sezamu, na krakersach, z ostrym sosem chili - świetne. Risotto z larw mączników i drewnojadów (Zophobas morio), z marchewką i dobrze przyprawione - też udane. Zawiodłem się tylko karaczanami madagaskarskimi. Nie dość, że śmierdzą po usmażeniu, to smakowo są takie sobie.

Generalnie, "mniam"! ;)
Załączniki
_DSC6949.jpg
_DSC6949.jpg (134.75 KiB) Przejrzano 8631 razy
admin
Administrator
Posty: 1596
Rejestracja: środa, 4 lutego 2004, 03:41
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 5 times
Kontakt:

Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)

Post autor: admin »

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1515,title, ... aid=11094d

ONZ: jedząc więcej owadów, pokonamy głód na świecie

Zjadanie owadów może się przyczynić do opanowania głodu na świecie i zmniejszenia zanieczyszczeń - wynika z opublikowanego właśnie raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Jedząc owady można też schudnąć.

Autorzy raportu podają, że ponad 2 mld ludzi na świecie, głównie w Afryce i Azji, je owady, łącznie ponad 1 900 owadzich gatunków. Przyznają jednak, że w wielu krajach na Zachodzie wielką barierą przez zjadaniem insektów jest "wstręt konsumentów".

Osy, żuki i inne owady są obecnie "za mało wykorzystywane" jako żywność dla ludzi i bydła - stwierdzają autorzy raportu, dodając, że hodowla insektów jest "jedną z wielu dróg do zapewnienia bezpieczeństwa żywności".

Zwracają uwagę na odżywcze walory owadów, które zawierają dużo białka; np. gąsienica ma go więcej niż mielone mięso i w dodatku dziesięciokrotnie więcej żelaza. Występują wszędzie, rozmnażają się i rosną bardzo szybko, mają szybki przyrost masy i pozostawiają tylko nikły ślad węglowy.

Dla przykładu świerszcze wytwarzają taką samą ilość białka jak bydło w czasie 12-krotnie krótszym - twierdzą naukowcy z FAO. W dodatku emisja amoniaku z hodowli owadów jest o wiele niższa niż przy chowie trzody w chlewniach.

Owady są według autorów raportu szczególnie cennym dodatkiem dla niedożywionych dzieci.

Autorzy przypominają, że w pewnych regionach niektóre gatunki owadów uważane są za przysmak. Na przykład w południowej Afryce są gąsienice, które osiągają na rynku wysokie ceny jako luksusowa żywność.

Człowiek Zachodu generalnie odczuwa jednak barierę przed zjadaniem owadów i ich larw czy gąsienic. Naukowiec Arnold van Huis z holenderskiego Uniwersytetu w Wageningen, jeden z autorów raportu, zaznacza, że zachodnie uprzedzenia kulturowe łatwo obalić na poziomie smaku. Dziewięć z dziesięciu badanych przez niego osób przyznało, że bardziej smakowały im klopsiki ze zwykłego mięsa pół na pół z owadzim niż z samego konwencjonalnego surowca.

Większość jadalnych owadów według raportu FAO pozyskiwana jest w lasach i trafia na rynki niszowe. Organizacja ta wzywa do opracowania lepszych przepisów oraz produkcji uwzględniającej owady jako składnik pokarmów.

"Wykorzystanie owadów na dużą skalę jako składnika pożywienia jest technicznie wykonalne i w różnych częściach świata są już firmy, które przecierają drogę do spopularyzowania dań z owadów" - dodaje raport FAO.

wiadomości.wp.pl - zaloguj się do Facebooka i sprawdź, co zainteresowało Twoich znajomych.
ONZ: jedząc więcej owadów, pokonamy głód na świecie
PAP | dodane (18:15)

udostępnij
15

zobacz galerię
fot. WP.PL / Andrzej HulimkaPropozycja z menu restauracji podającej dania z owadów

AAA


Zjadanie owadów może się przyczynić do opanowania głodu na świecie i zmniejszenia zanieczyszczeń - wynika z opublikowanego właśnie raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Jedząc owady można też schudnąć.

Autorzy raportu podają, że ponad 2 mld ludzi na świecie, głównie w Afryce i Azji, je owady, łącznie ponad 1 900 owadzich gatunków. Przyznają jednak, że w wielu krajach na Zachodzie wielką barierą przez zjadaniem insektów jest "wstręt konsumentów".

Osy, żuki i inne owady są obecnie "za mało wykorzystywane" jako żywność dla ludzi i bydła - stwierdzają autorzy raportu, dodając, że hodowla insektów jest "jedną z wielu dróg do zapewnienia bezpieczeństwa żywności".


REKLAMA Czytaj dalej





Zwracają uwagę na odżywcze walory owadów, które zawierają dużo białka; np. gąsienica ma go więcej niż mielone mięso i w dodatku dziesięciokrotnie więcej żelaza. Występują wszędzie, rozmnażają się i rosną bardzo szybko, mają szybki przyrost masy i pozostawiają tylko nikły ślad węglowy.

Dla przykładu świerszcze wytwarzają taką samą ilość białka jak bydło w czasie 12-krotnie krótszym - twierdzą naukowcy z FAO. W dodatku emisja amoniaku z hodowli owadów jest o wiele niższa niż przy chowie trzody w chlewniach.

Owady są według autorów raportu szczególnie cennym dodatkiem dla niedożywionych dzieci.

Autorzy przypominają, że w pewnych regionach niektóre gatunki owadów uważane są za przysmak. Na przykład w południowej Afryce są gąsienice, które osiągają na rynku wysokie ceny jako luksusowa żywność.

Człowiek Zachodu generalnie odczuwa jednak barierę przed zjadaniem owadów i ich larw czy gąsienic. Naukowiec Arnold van Huis z holenderskiego Uniwersytetu w Wageningen, jeden z autorów raportu, zaznacza, że zachodnie uprzedzenia kulturowe łatwo obalić na poziomie smaku. Dziewięć z dziesięciu badanych przez niego osób przyznało, że bardziej smakowały im klopsiki ze zwykłego mięsa pół na pół z owadzim niż z samego konwencjonalnego surowca.

Większość jadalnych owadów według raportu FAO pozyskiwana jest w lasach i trafia na rynki niszowe. Organizacja ta wzywa do opracowania lepszych przepisów oraz produkcji uwzględniającej owady jako składnik pokarmów.

"Wykorzystanie owadów na dużą skalę jako składnika pożywienia jest technicznie wykonalne i w różnych częściach świata są już firmy, które przecierają drogę do spopularyzowania dań z owadów" - dodaje raport FAO.

Raport wzywa do włączania dań z insektów do restauracyjnych jadłospisów i sugeruje, że w "podniesieniu statusu" owadów mogłaby pomóc gastronomia i przemysł spożywczy, opracowując nowe przepisy kulinarne.

Drogę na talerze przecierają owadom także zwolennicy paleodiety - odżywiania wzorowanego na menu człowieka sprzed rewolucji neolitycznej, związanej z przejściem do osiadłego trybu życia i rolnictwa.

Mrówki i sfermentowane koniki polne serwuje swojej klienteli uznana już trzeci raz za najlepszą kuchnię duńska restauracja Noma.
Awatar użytkownika
Dark
Posty: 865
Rejestracja: czwartek, 3 marca 2005, 00:14
UTM: EC07
Specjalność: Coleoptera saproksyliczne
profil zainteresowan: Fotografia Mikrofotografia Podróże
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)

Post autor: Dark »

Faktycznie, chodzi tu głównie o efekt "fuj!". Dodałbym, że na plus jest jeszcze ogromna wydajność hodowli bezkręgtowców, gdzie przy włożonej w nią paszy, akumulacja mierzona przyrostem masy, może osiągnąć 90% (w przypadku ssaków zaledwie 10-30%). W tym roku praktycznie raz, dwa razy w miesiącu robimy sobie jakieś dania składające się chociaż w połowie z owadów.

No i do końca maja można polować na winniczki... ale to już troszkę inny takson ;)
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
Posty: 4470
Rejestracja: poniedziałek, 2 lutego 2004, 23:27
UTM: DC45
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 1 time
Kontakt:

Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)

Post autor: Grzegorz Banasiak »

Będąc w Tajlandii wielokrotnie widziałem stoiska z pieczonymi na sto sposobów larwami, chrząszczami, szarańczą, skorpionami. Wyglądało to niesmacznie ale miejscowi jedli. Mimo chęci - nie zdecydowałem się na konsumpcję :)
Awatar użytkownika
malczewska.alicja
Posty: 22
Rejestracja: poniedziałek, 7 października 2013, 10:11
Gender: women
Kontakt:

Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)

Post autor: malczewska.alicja »

Mimo różnych argumentów, które przedstawiają miłośnicy jedzenia owadów osobiście raczej pozostanę przy innych specjałach. Chociaż przyznaję, że niektóre z tych przepisów są ciekawe.
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
Posty: 4470
Rejestracja: poniedziałek, 2 lutego 2004, 23:27
UTM: DC45
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 1 time
Kontakt:

Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)

Post autor: Grzegorz Banasiak »

malczewska.alicja pisze:Mimo różnych argumentów, które przedstawiają miłośnicy jedzenia owadów osobiście raczej pozostanę przy innych specjałach. Chociaż przyznaję, że niektóre z tych przepisów są ciekawe.
Gdybyś wiedziała co zjadasz w kiełbaskach, paróweczkach, pasztecikach i kabanoskach - to pieczona szarańcza byłaby rewelacją :)
Awatar użytkownika
Dark
Posty: 865
Rejestracja: czwartek, 3 marca 2005, 00:14
UTM: EC07
Specjalność: Coleoptera saproksyliczne
profil zainteresowan: Fotografia Mikrofotografia Podróże
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)

Post autor: Dark »

Grzegorz Banasiak pisze:
malczewska.alicja pisze:Mimo różnych argumentów, które przedstawiają miłośnicy jedzenia owadów osobiście raczej pozostanę przy innych specjałach. Chociaż przyznaję, że niektóre z tych przepisów są ciekawe.
Gdybyś wiedziała co zjadasz w kiełbaskach, paróweczkach, pasztecikach i kabanoskach - to pieczona szarańcza byłaby rewelacją :)
To swoją drogą. Ale fajnym argumentem jest też cena.
W zeszłym tygodniu upichciliśmy z żoną dużą porcję risotto z drewnojadami. Starczyło na 3 dni dla dwóch osób. W sumie wyszło ok. 8zł za sycącą obiado-kolację. Gdyby owady pochodziły z mojej hodowli, a nie były "kupne", wyszłoby pewnie jeszcze taniej.
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
Posty: 4470
Rejestracja: poniedziałek, 2 lutego 2004, 23:27
UTM: DC45
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 1 time
Kontakt:

Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)

Post autor: Grzegorz Banasiak »

Darek, oglądałeś horror "Mucha" ? To uważaj... :) :) :)
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
Posty: 2565
Rejestracja: czwartek, 26 stycznia 2006, 11:33
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
profil zainteresowan: Muzyka metalowa, fantastyka, gry planszowe
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle/Opole
Podziękował(-a): 1 time
Kontakt:

Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)

Post autor: Miłosz Mazur »

Jak byłem w tym roku w Tajlandii to smakowałem tamtejszych owadzich przysmaków. Mnogo tego było oj mnogo.
Owady gotowane czy duszone były mdłe i nijakie, nie polecam. Ale już świerszcze na ostro smażone w oleju... pycha :)
Idealna zagrycha do piwa.
Byłem nawet na "farmie" świerszczy gdzie w czymś w rodzaju kurników - świerszczników ;) można było nabyć świerszcze na wagę. Kilogram kosztował ok 100 batów (jakieś 11-12 zł). Zakupiliśmy, a miejscowy kucharz przygotował nam tą świetną zagryche ;)
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
Posty: 4470
Rejestracja: poniedziałek, 2 lutego 2004, 23:27
UTM: DC45
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 1 time
Kontakt:

Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)

Post autor: Grzegorz Banasiak »

Miłosz, ja nie zjadłem, mimo, że jechałem z nastawieniem że jednak zjem. Z bliska nie wyglądało to zachęcająco, przynajmniej na Khao San Rd. Coś jakby wyjąć larwy z alkoholu i wysuszyć :)
Ostatnio w Mam Talent było takie smażenie i Chylińskiej smakowało :) Cóż, może przy następnym pobycie w Tajlandii się odważę.
Awatar użytkownika
Dark
Posty: 865
Rejestracja: czwartek, 3 marca 2005, 00:14
UTM: EC07
Specjalność: Coleoptera saproksyliczne
profil zainteresowan: Fotografia Mikrofotografia Podróże
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)

Post autor: Dark »

Grzegorz Banasiak pisze:Darek, oglądałeś horror "Mucha" ? To uważaj... :) :) :)
Mi, dodatkowa para kończyn, z pewnością by się przydała :P

W tym roku wyjazd mnie niestety ominął (zmieniłem pracę) i tylko żona pojechała do Tajlandii. Tam, do woli, smakowała różne ciekawostki. Całe szczęście przywiozła mi kilka smażonych skorpionów i pluskwiaków (chyba coś z Belostomatidae). Smaczne to było :)

Faktycznie, jak owady, to tylko na ostro lub słodko. Mam jeszcze trochę sosu Sambal lampung z Borneo. Dodaję go do większości potraw.
Załączniki
Smażony skorpion Heterometrus sp.
Smażony skorpion Heterometrus sp.
_DSC7953.jpg (43.67 KiB) Przejrzano 8180 razy
Awatar użytkownika
malczewska.alicja
Posty: 22
Rejestracja: poniedziałek, 7 października 2013, 10:11
Gender: women
Kontakt:

Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)

Post autor: malczewska.alicja »

Grzegorz Banasiak pisze:
malczewska.alicja pisze:Mimo różnych argumentów, które przedstawiają miłośnicy jedzenia owadów osobiście raczej pozostanę przy innych specjałach. Chociaż przyznaję, że niektóre z tych przepisów są ciekawe.
Gdybyś wiedziała co zjadasz w kiełbaskach, paróweczkach, pasztecikach i kabanoskach - to pieczona szarańcza byłaby rewelacją :)
Domyślam się, ale szczerze przyznam, że dokładniej wolę nie wiedzieć. Z owadami jest chyba problem taki, że u nas nadal się to dosyć niespotykane i trudno się przełamać :)
entomo77
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 15 grudnia 2013, 20:11
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Wideo przepisy z owadami w roli głównej :)

Post autor: entomo77 »

To prawda, u nas to nie należy do normalnych rzeczy, ale może kiedyś ludzie się przekonają
ODPOWIEDZ

Wróć do „*** HYDEPARK ***”